Лоша изборна вечер за Доналд Тръмп

Публикувано: 12:20 | 8 ноември 2017
Автор: Иван Курон от Франс прес*
Сн.: БТА
Новият губернатор на щата Вирджиния - демократът Ралф Нортъм
Републиканската партия на президента на САЩ Доналд Тръмп претърпя няколко поражения в местните избори, добили вид на референдум против милиардера. stat
Той отбелязва днес първата годишнина от избирането му на висшия пост.

Кандидатите демократи за губернатори на Вирджиния и Ню Джърси надвиха и в двата щата републиканските претенденти, които макар да не афишираха близост до Доналд Тръмп, бяха възприели неговия речник и идеи, свързвайки например нелегалната имиграция с престъпността.

В Мейн избирателите одобриха с референдум разширяването на държавната програма за здравно осигуряване на най-бедните. Така бе утвърдена частично реформата на Барак Обама.

И съвсем очаквано кметът демократ на Ню Йорк Бил де Блазио лесно бе преизбран с над 65 на сто от гласовете.

Тези гласувания естествено бяха повлияни и от местни съображения. Близо половината избиратели във Вирджиния заявиха при екзитполове, че личността на ръководителя не е била решаваща за тях. Вирджиния предпочита демократите от години насам. А в Ню Джърси непопулярността на досегашния губернатор републиканец Крис Кристи се отрази зле на републиканската кандидатка, дотогава вицегубернатор.

Демократите обаче могат да се поздравят, че са успели да мобилизират сериозни сили. Гласоподавателите от Вирджиния, наричащи се"прогресисти", стигнаха 28 процента от общия брой срещу 20 на сто преди четири години. Делът на консервативния вот намаля.

Това са окуражаващи знаци за онези, които се готвят за реванш през 2018 г., когато ще има междинни избори за Конгрес.

"Избирателите отхвърлиха дневния ред на Тръмп и Пенс - радостно констатира председателят на Демократическата партия Том Перес. - Успехите от тази вечер са само началото."

"Тази вечер Ню Джърси изпрати недвусмислено послание до цялата страна: ние заслужаваме повече", заяви Фил Мърфи, победителят в Ню Джърси, и подчерта, че става дума за първите големи избори след победата на Доналд Тръмп.
Приемникът на Барак Обама заяви от Южна Корея, където е на посещение, че победеният във Вирджиния Ед Гилеспи е трябвало ясно да поведе кампания като близък негов съюзник, а не изпълнена с двусмислие.

"Ед Гилеспи работи здраво, но не се присъедини изцяло към мен, нито към моите идеи", написа държавният лидер в Туитър.

Тръмп чества първа годишнина на поста


Кампанията във Вирджиния се разгорещи, след като републикански позиви обвиниха кандидата на демократите, лекаря Ралф Нортъм, че с позицията си за нелегалната имиграция подпомага бандата Ем Ес-13. Друга предизборна тема бе съдбата на статуите, издигнати в прослава на героите южняци от гражданската война в САЩ.

В крайна сметка Ралф Нортъм лесно спечели с 53,9 на сто от гласовете срещу 45 на сто за Ед Гилеспи. Социолозите бяха предвидили тази победа, но не и с толкова голяма преднина.

Резултатът от вторник изправя пред дилема бъдещите кандидати на републиканците: да се разграничат ли от Доналд Тръмп с риск от разрив с електоралната си база или да подкрепят програмата му, при все че може да изгубят гласове в центъра?

"Тръмп заема толкова голямо пространство в американската политика, че за републиканците е трудно да се дистанцират от него", посочи пред АФП Майкъл Макдоналд, преподавател по политология в университета във Флорида.

Следващото изборно изпитание предстои на 12 декември в Алабама, където ще избират сенатор и републиканецът е фаворит. После - през 2018 г., идва сезонът на първичните избори, предшестващи националните избори за Конгрес, насрочени година след това.

Далеч от Вашингтон американският президент, започнал обиколка в Азия, "отпразнува" в сряда сутринта годишнина от своята победа срещу Хилари Клинтън с реч, произнесена пред южнокорейското Национално събрание.

"САЩ изживяват нещо като чудо", заяви той, като спомена рекордните нива на борсата, спада на безработицата и борбата с организацията "Ислямска държава".
Това изявление обобщава цялата политическа стратегия на милиардера, който вижда в доброто икономическо здраве на страната сигурен щит срещу бъдещи изборни несгоди. "С рекордните икономически показатели ще продължим да печелим, още повече отпреди!", увери той в Туитър, игнорирайки лошите новини от вторник.

Превод Андрей Шарков, БТА


0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 418
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.