Американските неонацисти са във възторг от Тръмп

Публикувано: 11:31 | 17 август 2017
Автор: Пол Хандли, Франс прес*
Сн.: Shutterstock
Привърженик на теорията за превъзходството на бялата раса с флага на Конфедерацията на колана си
Привържениците на теорията за превъзходство на бялата раса и американски неонацистки групи са окрилени и твърдят, че президентът Доналд Тръмп е на тяхна страна. stat
Причина за това е острата му забележка за събитията в Шарлотсвил, че антирасистки радикали споделят част от отговорността за разигралата се драма.

"Този човек прави всичко, което е във властта му, за да ни подкрепя, а ние имаме нужда от тази подкрепа", написа Андрю Англин в сайта Дейли Стормър, една от платформите на крайната десница в САЩ.

Тръмп предизвика дълбоко безпокойство в Америка и по-специално в своя републикански лагер, след като заяви, че вина носят и "двете страни" за случилото се в събота във Вирджиния, където симпатизант на теорията за превъзходството на бялата раса уби млада жена, която протестираше с антирасисти, врязвайки се с колата си в тълпата.

"Изявлението на Тръмп беше справедливо и прагматично", заяви със задоволство Ричард Спенсър, организатор на шествието на крайната десница, свикано под мотото "Да обединим десницата". "Тръмп предпочете истината", заяви този националист, "гордеещ се" с републиканския президент, който обвини едновременно и расистите, и контрапротестиращите.

"Благодаря, господин президент, за вашата честност и куража да кажете истината за Шарлотсвил и да осъдите терористите от левицата", написа в Туитър Дейвид Дюк, известна фигура сред изповядващите теорията за превъзходството на бялата раса и бивш лидер на Ку-Клукс-Клан.

Крайната десница изглежда беше готова да не обръща внимание на изявленията на милиардера от понеделник, които той направи в Белия дом, осъждайки "расисткото насилие" по време на шествието в Шарлотсвил. Тогава там бяха размахвани нацистки знамена в защита на статуята на генерала на конфедерацията Робърт Лий, спорна статуя, тъй като символизира до голяма степен робовладелското минало в южните щати.

"Ние сме в прайм тайма", изрази задоволство Джак Пособец, друга фигура на американската крайна десница, преименувана на "алтернативна десница".

Платформите за комуникации на част от екстремистките групи, които участваха в шествието в Шарлотсвил, бяха блокирани от властите. Дейли Стормър си играеше на котка и мишка - от време на време беше недостъпна или се появяваше отново с името на руски домейн, преди отново да изчезне.

Доналд Тръмп, отбелязва Андрю Англин на същия сайт, "използва наши изрази, когато заяви, че следващите мишени (на антирасистките радикали) може да станат Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън след паметниците на конфедерацията и че те се опитват да унищожат историята ни."

Най-важното според Джеймс Къркпатрик, ръководител на антиимигрантския сайт VDARE, който настоява в САЩ да имигрират само бели европейци, е, че Доналд Тръмп участва в осветляването на, както го определи, насилието на антирасисткото ляво движение.

Президентът Доналд Тръмп, каза той, "най-накрая направи това, което не е правил никой от консервативния елит - разкритикува членовете на движението на антифашистите за предизвикване на насилие по време на една законна демонстрация в Шарлотсвил."

* Превод: БТА
2 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 400
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

1 юни 2017 

Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата.


Адвокат: Отвеждане на пътни нарушители в РПУ е незаконно

Извеждането на нарушители от трафика и отвеждането им в РПУ ще е произвол и полицейщина, ако не бъде ясно разписано в закон. Сега няма такава разпоредба.