Майк Пенс - бъдещ президент на САЩ?

Публикувано: 13:21 | 18 юли 2017
Автор: Майкъл Матс от Франс прес
Сн.: БТА
Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс
Точно преди година губернаторът на щата Индиана Майк Пенс бе изстрелян на международната сцена от Доналд Тръмп. stat
Той го номинира за свой кандидат за вицепрезидент на САЩ. Той игра - и спечели: през януари стана 48-ят вицепрезидент на Съединените щати.

Т. е. петдесетгодишният белокос политик с безизразно лице сега е човекът, най-близо до президентския пост - било защото автоматично замества президента, ако той го напусне предсрочно, било като негов естествен приемник през 2020 или 2024 г. според това дали Тръмп ще управлява един или два мандата.

Пенс по нищо не си прилича с милиардера, настанил се в Белия дом - ултраконсервативните християни го тачат като герой, а Тръмп ловко манипулира идеологическите схеми; при това е суров и дисциплиниран, а шефът му - експанзивен и непредсказуем.

Тази сериозност и постоянство в характера го наредиха сред ключовите фигури във Вашингтон и републиканците в парламента го ценят високо, дезориентирани от маниерите на Тръмп. Едва ли не всяка седмица впрочем Майк Пенс, също заседавал някога в Камарата на представителите, снове между Белия дом и Конгреса, за да успокоява депутатите, които трудно схващат курса на изпълнителната власт.

През април той предприе продължителна обиколка, за да успокои и съюзниците на Америка в Азия.

Работейки по проблем от решаващо значение като здравната реформа, той успешно връща фрондьорите от мнозинството обратно в редиците.

Както посочва вестник "Дейли бийст", Майк Пенс "е чукчето, с което се чупи стъклото при спешен случай".

"Да присъства на място, с израз, говорещ "тук съм, всичко е наред" - такава е задачата на Пенс", коментира за АФП Майкъл Мънгър, преподавател по политически науки в университета "Дюк".

Пенс прилежно поддържа старите си връзки

"Да бъда вицепрезидент на президента Доналд Тръмп е най-голямата чест в живота ми", повтори той наскоро.

Безукорно верен на човека, който го извади от анонимността, 58-годишният Майк Пенс си подготвя все пак и резервни варианти. Съвсем дискретно.

През май двама негови близки учредиха комитет за политически действия - Пи Ей Си, както ги наричат във Вашингтон, писа в. "Ню Йорк таймс". Структури от този вид, събиращи средства, могат да бъдат твърде полезни - да финансират кампания за изборен пост.

Същевременно вицепрезидентът започна да кани на обед в просторната си вашингтонска резиденция - Военноморската обсерватория, големи дарители републиканци. Установява контакти, които да му послужат при нужда.

Руската мъгла

Разследванията за евентуален сговор между сътрудници от предизборния щаб на Доналд Тръмп и хора, близки до властта в Русия, по време на американската президентска кампания дестабилизират управляващите в САЩ - шепа демократи вече решително зоват държавният глава да бъде свален.

Тази перспектива остава твърде отдалечена - толкова е непоклатима все още верността на републиканците към Тръмп. Руската мъгла обаче не се разсейва и мнозина се страхуват от бъдещите разкрития на специалния прокурор Робърт Мълър.

В случай на импийчмънт Майк Пенс би станал десетият вицепрезидент в историята, издигнал се до върховете на властта, без да е избран за държавен глава. Последно това направи Джералд Форд, станал през 1974 г. приемник на Ричард Никсън.

Майк Пенс се погрижи тази седмица да се дистанцира от най-големия син на президента - Доналд младши, който се срещнал миналата година с руска адвокатка, надявайки се тя да го снабди с компромат срещу Хилари Клинтън.
Той обаче не е съвсем встрани от случая. През 2016 г. Пенс бе ръководител на екипа, осигуряващ прехода на президентската власт, и изглежда е бил измамен от един съветник на Тръмп - Майкъл Флин, укрил от него част от своите разговори с руския посланик във Вашингтон.

Доверието към него бе накърнено и след разкритията за срещата на Тръмп младши с руската адвокатка, защото Майк Пенс бе уверил публично, че по време на кампанията не е имало никакви контакти с руснаците.

"Той се показа много лоялен", резюмира Пол Бек, политолог от Държавния университет в Охайо.

"Но ако противоречията във връзка с Русия се превърнат в много сериозен проблем за администрацията на Тръмп, Пенс ще се озове в капан наред с останалата част от екипа", добави той пред АФП.

Превод Андрей Шарков, БТА
10 8


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 455
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 януари 2018 г.

Президентът Доналд Тръмп произнесе първата си годишна реч "За състоянието на съюза".


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.