Кашата, която забърка Тръмп-младши

Публикувано: 14:52 | 13 юли 2017
Автор: Александра фон Намен, DW*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Тръмп-младши не за първи път се забърква в широко отразявани от пресата публични скандали
Разкритията за срещата на Тръмп-младши с една руска адвокатка хвърлиха Белия дом в нова криза. Той явно е бил готов на всичко, за да стане баща му президент. stat
Какво ли си е въобразявал?! Това в момента се питат мнозина във Вашингтон - и то от двата политически лагера. Защото мейлите, публикувани от Доналд Тръмп-младши, показват колко глупаво и безотговорно се е държал в тази афера най-големият син на президента.

Да се срещне с руска адвокатка, за която се смята, че поддържа близки контакти с Кремъл - че какъв е проблемът? Това явно си е казал Доналд Тръмп-младши. Но нали може да се окаже, че не адвокатката, а самият Кремъл иска да помогне на баща му с поверителни информации? „I love it” (в случая: „Това ми харесва” - бел.ред.), пише президентският син в отговора си до един доста подозрителен публицист, който организира срещата с адвокатката.

Що за глупост, що за безочие?

Тръмп-младши очевидно е бил наелектризиран от перспективата да получи компрометиращи материали срещу Хилари Клинтън. Смятал е срещата за толкова важна, че дори е поканил на разговор по въпроса Джаред Къшнър, зет и съветник на Тръмп, и тогавашния шеф на предизборния му щаб Пол Манафорт. Доналд

Тръмп-младши явно изобщо не е бил загрижен от факта, че подобен контакт е не просто проблематичен, но и на границата на законността.

„На негово място всеки друг веднага би информирал ФБР”, възмущават се както демократи, така и републиканци в центъра на властта. Но най-големият син на Тръмп дори не е помислил да го стори. Що за наивност, що за глупост, що за безочие?

„По онова време цялата истерия около Русия изобщо не беше тема”, оправдава се Тръмп-син в ексклузивно интервю за „Фокс Нюз”. Не бил извършил нищо неправилно или незаконно, добавя той, но все пак с половин уста признава, че от днешна гледна точка би било по-умно да беше действал другояче.

След като публикува електронната си кореспонденция, Доналд Тръмп-младши внезапно се оказа в самия център на аферата около Русия, която баща му се надяваше бързо-бързо да изпрати в архива.

Президентският син и в миналото се е забърквал в скандали. Сега обаче повлича и Белия дом в дълбока криза.

Въпреки това президентът на САЩ защитава сина си. „Той е високо квалифицирана личност. Възхищавам се от неговата прозрачност”, каза от името на президента неговата говорителка. Нека не забравяме обаче, че Тръмп-младши публикува мейлите само защото те тъй или иначе щяха да излязат в „Ню Йорк Таймс”.

"Измишльотини!" Дали?

Ето как най-големият син се превръща и в най-големия риск за бащата-президент. През последните месеци щабът на американския държавен глава се опитваше да представи аферата с Русия като някакъв лов на вещици и непрекъснато твърдеше, че предизборният екип на Тръмп не е взаимодействал с руското правителство.

Всичко това били измишльотини, партенки, конспиративни теории на Демократическата партия, която не можела да преглътне поражението си. Но въпросите остават: Дали Кремъл действително е помагал с информации на предизборния екип на Тръмп? Наистина ли срещата на адвокатката с президентския син е станала по поръчение на руското правителство? Имало ли е и други срещи? Не знаем.

Знаем обаче, че в екипа на Тръмп е имало хора, които са давали мило и драго, за да получат помощ от Русия. Един от тях явно е Доналд Тръмп-младши, който по този начин е поставил изборната победа на баща си над интересите на страната си.

* Текстът е публикуван тук>>
16 13


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 305
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

1 юни 2017 

Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата.


Има ли спасение за българското село

Могат ли българските села да оцелеят? От безлюдни места за напускане да се превърнат в предпочитани пред бетонните градски квартали места за живеене?