Кашата, която забърка Тръмп-младши

Публикувано: 14:52 | 13 юли 2017
Автор: Александра фон Намен, DW*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Тръмп-младши не за първи път се забърква в широко отразявани от пресата публични скандали
Разкритията за срещата на Тръмп-младши с една руска адвокатка хвърлиха Белия дом в нова криза. Той явно е бил готов на всичко, за да стане баща му президент. stat
Какво ли си е въобразявал?! Това в момента се питат мнозина във Вашингтон - и то от двата политически лагера. Защото мейлите, публикувани от Доналд Тръмп-младши, показват колко глупаво и безотговорно се е държал в тази афера най-големият син на президента.

Да се срещне с руска адвокатка, за която се смята, че поддържа близки контакти с Кремъл - че какъв е проблемът? Това явно си е казал Доналд Тръмп-младши. Но нали може да се окаже, че не адвокатката, а самият Кремъл иска да помогне на баща му с поверителни информации? „I love it” (в случая: „Това ми харесва” - бел.ред.), пише президентският син в отговора си до един доста подозрителен публицист, който организира срещата с адвокатката.

Що за глупост, що за безочие?

Тръмп-младши очевидно е бил наелектризиран от перспективата да получи компрометиращи материали срещу Хилари Клинтън. Смятал е срещата за толкова важна, че дори е поканил на разговор по въпроса Джаред Къшнър, зет и съветник на Тръмп, и тогавашния шеф на предизборния му щаб Пол Манафорт. Доналд

Тръмп-младши явно изобщо не е бил загрижен от факта, че подобен контакт е не просто проблематичен, но и на границата на законността.

„На негово място всеки друг веднага би информирал ФБР”, възмущават се както демократи, така и републиканци в центъра на властта. Но най-големият син на Тръмп дори не е помислил да го стори. Що за наивност, що за глупост, що за безочие?

„По онова време цялата истерия около Русия изобщо не беше тема”, оправдава се Тръмп-син в ексклузивно интервю за „Фокс Нюз”. Не бил извършил нищо неправилно или незаконно, добавя той, но все пак с половин уста признава, че от днешна гледна точка би било по-умно да беше действал другояче.

След като публикува електронната си кореспонденция, Доналд Тръмп-младши внезапно се оказа в самия център на аферата около Русия, която баща му се надяваше бързо-бързо да изпрати в архива.

Президентският син и в миналото се е забърквал в скандали. Сега обаче повлича и Белия дом в дълбока криза.

Въпреки това президентът на САЩ защитава сина си. „Той е високо квалифицирана личност. Възхищавам се от неговата прозрачност”, каза от името на президента неговата говорителка. Нека не забравяме обаче, че Тръмп-младши публикува мейлите само защото те тъй или иначе щяха да излязат в „Ню Йорк Таймс”.

"Измишльотини!" Дали?

Ето как най-големият син се превръща и в най-големия риск за бащата-президент. През последните месеци щабът на американския държавен глава се опитваше да представи аферата с Русия като някакъв лов на вещици и непрекъснато твърдеше, че предизборният екип на Тръмп не е взаимодействал с руското правителство.

Всичко това били измишльотини, партенки, конспиративни теории на Демократическата партия, която не можела да преглътне поражението си. Но въпросите остават: Дали Кремъл действително е помагал с информации на предизборния екип на Тръмп? Наистина ли срещата на адвокатката с президентския син е станала по поръчение на руското правителство? Имало ли е и други срещи? Не знаем.

Знаем обаче, че в екипа на Тръмп е имало хора, които са давали мило и драго, за да получат помощ от Русия. Един от тях явно е Доналд Тръмп-младши, който по този начин е поставил изборната победа на баща си над интересите на страната си.

* Текстът е публикуван тук>>
16 13


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 418
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.