Тръмп си остава непредсказуем за американските съюзници

Публикувано: 14:22 | 10 юли 2017
Автор: Джули Пейс и Кен Томас*, Асошиейтед прес
Сн.: БТА
Тръмп преди поредна среща на Г-20 в Хамбург
При втората задгранична обиколка на президента Доналд Тръмп имаше по-малко моменти в стил "слон в дипломатическа стъкларница". stat
По време на първата те бяха довели до затвърждаване скептицизма на европейските лидери.

Имаше по-малко публично критикуване на съюзници и нямаше избутвания за заставане на челно място при позиране за снимка.

И все пак в събота Тръмп си замина от Европа на изходна позиция: непредсказуема величина на световната сцена и външен човек за американските партньори.

За поддръжниците на президента на САЩ със своите виждания за нещата той изпълнява предизборното си обещание да се престане с прекомерната прозрачност в американската външна политика и да се направи преоценка на дългогодишни международни споразумения, дори на договорености с най-близките съюзници на Вашингтон.

Според неговите критици обаче той продължава да изпраща на света опасно нееднозначни послания.

"Нашите партньори и съюзници търсят смисъла и намеренията зад тези думи и ще прочетат в тях, каквото им се иска, а то може или може и да не е онова, което е имал предвид Тръмп", заяви Лора Розънбъргър, бивш съветник по външна политика на Хилари Клинтън и старши сътрудник на Германския фонд "Маршал".

Посланието на Тръмп по отношение на Русия беше най-завъртяно въпреки усилията на съветниците му да се приключи веднъж завинаги с въпросите за мнението му по въпроса за намеса на Москва в президентските избори.

Президентът на САЩ отказа да я заклейми публично по същия начин, по който го е направил пред руския президент Владимир Путин на срещата между двамата в петък. Американският държавен глава общо взето остави без отговор версията на Путин, който заяви, че Тръмп приел думите му, че не е имало руска намеса на изборите през 2016 г. - "вече съм си казал мнението" по въпроса, гласеше неговата реакция в неделя сутринта в Туитър.

Отношението на американския президент към Путин от една страна предизвика объркване, а от друга безпокойство, особено на фона на разследването за възможна координация по време на миналогодишната предизборна кампания между предизборния му щаб и Русия.

Но все повече челното място в притесненията им заемат позициите на Тръмп за климата и търговията. Разногласията по въпроса за климата проличаха още по-силно в края на срещата на Г-20 в Хамбург. САЩ бяха единствената страна от групата, която не подписа декларацията за потвърждаване на подкрепата за международните усилия за борба с климатичните промени.

В документа се казва, че Парижкото споразумение за климата - от което Тръмп се оттегли миналия месец - е "необратимо". Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление за отказа на американския президент да подпише декларацията. Френският президент Еманюел Макрон, който ще бъде домакин на Тръмп в Париж по време на кратко негово посещение тази седмица, обяви: "Има сериозни различия, все по-големи различия между големите сили.

Появяват се авторитарни режими и дори в западния свят има сериозни разногласия, несигурност, нестабилност, каквито само допреди няколко години не съществуваха".

Тръмп и съюзниците му обаче сякаш харесват неговите променливи позиции и изолираност. Найл Гардинър, външнополитически анализатор в консервативната фондация "Херитидж", която има тесни връзки с Белия дом при сегашното управление, окачестви Тръмп като "най-откровения и неконвенционален американски президент в съвременната история" и заяви, че той съумява въпреки всичко да бъде изразител на "доктрина и виждания, които са разбираеми".

Консерваторите в САЩ бяха окрилени от речта на Тръмп във Варшава, която може би бе най-цялостното представяне на възгледите му за ролята на Америка в света. Той похвали Полша за нейната издръжливост и отправи призив към западните страни за обща борба срещу силите, заплашващи "да заличат връзките на културата, вярата и традициите, които те правят такъв, какъвто си".

Консервативната редакционна статия на в. "Уолстрийт джърнъл" нарече речта на Тръмп "определяща" за него. Но макар и изказването на американския президент във Варшава да описва света в строги рамки, посланието му за Русия беше нееднозначно. На пресконференция в Полша той призна, че Москва се е намесила в изборите през 2016 г., но повтори твърдението си, че и "други страни" може да са направили същото, което изглежда сваля от прицел Путин.

Няколко часа преди срещата с руския президент Тръмп написа в Туитър, че "всички" на форума на Г-20 говорят за това как Джон Подеста - водещ съветник на Клинтън - "отказал да предаде на ФБР и ЦРУ сървъра на Националния комитет на Демократическата партия. Позор!"

Миналата година американските разузнавателни служби заявиха, че имейлите на комитета и на Подеста са станали обект на руска хакерска атака. Тръмп отстояваше тезата, че демократите преекспонират въпроса за намеса на Русия, за да намерят оправдание за загубата на Клинтън.

След съобщението в Туитър за Подеста последният, който е бивш високопоставен съветник в Белия дом, реагира, докато шофираше по време на семейно пътуване със съпругата си, заявявайки, че президентът "не съзнава какво прави".

"Човече, концентрирай се. Представляваш САЩ на Г-20", написа Подеста в Туитър.

Съветниците на Тръмп се надяваха след първата му среща с Путин този въпрос вече да стане затворена страница. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, единственият представител на официален Вашингтон, който беше заедно с Тръмп на срещата, заяви, че американският президент открил разговора, "изразявайки безпокойството на американския народ" за руска намеса в изборите и окачестви разговора с руския държавен глава като "доста тежък и продължителен".

Версията на Путин беше по-различна. В събота той заяви пред репортери, че според него Тръмп е приел думите му, че не е имало руска намеса, но добави, че най-добре би било за това да бъде попитан лично самият американски президент. Сътрудници в Белия дом не са отричали тази версия. А пороят от постове на Тръмп в Туитър от неделя сутринта не внесе голяма яснота.

------------------------

*бел. на АП : Джули Пейс е ръководител на кореспондентско бюро на Асошиейтед прес във Вашингтон и кореспондент на агенцията в Белия дом. Кен Томас отразява за Асошиейтед прес новините от Белия дом и американската вътрешна политика.

Превод за БТА на Владимир Сахатчиев
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 470
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.