”Твърд” или ”мек” Брекзит?

Публикувано: 10:38 | 15 юни 2017
Автор: Мария Кристоф, DW*
Сн.: Shutterstock
За Великобритания е възможен мек вариант на Брекзит по примера на Норвегия
Какво да очаква Великобритания: "твърд" или "мек" Брекзит? Според някои експерти, след парламентарните избори вариантът "мек" Брекзит става все по-вероятен. stat
Но какво всъщност означават тези понятия?

"Твърд" или "мек" Брекзит? Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви в интервю за "Файненшъл Таймс", че всъщност не знае какво се има предвид под понятието "твърд Брекзит". Той знаел само, че британците нямат много време за губене. И че не можел да преговаря сам със себе си.

Междувременно изминаха три месеца, откакто Тереза Мей подписа официалната молба за напускане на ЕС. Оттогава насам обаче не се е случило почти нищо. Мишел Барние заяви, че ЕС е подготвен за всички опции, включително и за опцията "без сделка" ("No Deals"). Какви са обаче тези опции и какво точно се крие за понятията "твърд" и "мек" Брекзит?

Какво означава "твърд" Брекзит?

"Не можем да дадем еднозначна дефиниция на "твърд Брекзит", докато не знаем как ще изглеждат преговорите", казва главният анализатор на мозъчния тръст "Open Europe" Винченцо Скарпета. Той обяснява, че идеята на консерваторите за този "твърд" Брекзит е Великобритания да излезе от вътрешния пазар и митническия съюз и да започне преговори за споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада. Скарпета обаче изтъква, че може и да не се стигне до подписването на споразумение и това би се равнявало на "No Deals".

Мария Демерцис от мозъчния тръст "Брюгел" в Брюксел потвърждава в интервю за ДВ, че Великобритания може да напусне ЕС и без споразумение, ако се стигне до "твърд" Брекзит. В такъв случай ЕС и Великобритания ще трябва да се подчиняват на международните правила на Световната търговска организация. Тогава ще бъдат въведени високи мита и други търговски бариери. Според икономистката, това би бил най-лошият сценарий.

Всъщност, досега Тереза Мей се стремеше към "твърд" Брекзит. Тя искаше Великобритания да излезе от общия европейски пазар и да ограничи миграцията. Миналия четвъртък обаче Мей загуби парламентарното си мнозинство, а по този начин и евентуалния мандат за твърдия ѝ курс.

Британските медии съобщават, че вчера Тереза Мей и високопоставени представители на консерваторите са водили тайни разговори с опозиционната лейбъристка партия. Британският "Evening Standard" информира, че на тези разговори е ставало дума преди всичко за евентуални компромиси в посока "мек" Брекзит. Как обаче би могло да изглежда подобно решение?

"Мек" Брекзит по примера от Скандинавия?

Единият сценарий копира примера на Норвегия. "Великобритания би останала част от европейското икономическо пространство, без да бъде член на митническия съюз", казва Винченцо Скарпета. По подобен начин Норвегия е в състояние сама да сключва споразумения за свободна търговия. Ако британците следват този курс, ще изгубят преимуществата на митническия съюз и ще трябва да договарят наново всичките си търговски договори. За тях биха възникнали огромни бюрократични разходи.

Съгласно правилата на ЕС, който иска да членува в митническия съюз, няма право да сключва собствени търговски договори. А този, който иска да принадлежи към европейския вътрешен пазар, трябва да възприеме и притока на европейски граждани на територията на страната си.

Точно това обаче не желаят британските консерватори. "За да постигнат добър резултат от икономическа гледна точка, британците би трябвало да се съгласят и в бъдеще да преговарят съгласно европейското право.

Тогава Европейският съд ще остане най-висшият съдебен огран", казва Мария Демерцис. Тя подчертава, че ЕС ще продължи да държи на тази предпоставка. "Ако Великобритания се съгласи да преговаря и в бъдеще съгласно европейското право, ЕС може да направи отстъпки по отношение на въпроса за свободното привдижване", допълва тя.

"Евентуаленият "твърд" Брекзит става все по-малко вероятен", смята Мария Демерцис и изтъква, че миналия четвъртък Тереза Мей загуби мандата за провеждането на "твърд" Брекзит.

Мнозинството британски граждани дадоха ясно да се разбере, че сега става дума за възможно най-добрата сделка с ЕС.

"По този начин дистанцията между ЕС и Великобритания беше значително скъсена. Това обаче не улеснява автоматично преговорите", казва Мария Демерцис.

Една добра търговска сделка би била възможно най-добрият резултат от преговорите както за европейците, така и за британците. Може би именно това разбират мнозина под "мек" Брекзит.

* Текстът е публикуван тук>>
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 209
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време