”Мосю Европа срещу лейди Брекзит”

Публикувано: 10:10 | 14 юни 2017
Автор: БТА*
Сн.: БТА
Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей присъстваха на приятелския мач Франция - Англия
Триумфиращият френски президент Еманюел Макрон прие в Париж Тереза Мей, която се бори за политическото оцеляване, след като остана без парламентарно мнозинство. stat
Проевропейски настроеният Макрон каза на консерваторката Мей, че "вратата винаги ще бъде отворена" за оставане на Обединеното кралство в ЕС, пише испанският в. "Паис".

Тези думи на френския президент са направили най-силно впечатление на британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф", които са ги извели в заглавие. Според левоцентристкия "Гардиън" казаното от Макрон ще бъде възприето като окуражителен знак от противниците на твърдия Брекзит, че има място за компромис.

Поводът за първата визита в чужбина на министър-председателката след парламентарните избори, на които очакваше да постигне разгромна победа, трябваше да е триумфален.

Вместо това посещението във френската столица бе помрачено от разочарованието от изборните резултати и пазарлъците с Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия за осигуряване на стабилност на британското правителство.

Мей разбира необходимостта да вземе предвид позициите и на другите партии за Брекзит, включително на лейбъристите, предвид неуспеха й да си осигури мнозинство. Тя обаче е притискана и в собствения си лагер от брекзитърите от задните скамейки на Камарата на общините, които могат да й отнемат лидерското място, ако не изпълни очакванията им, допълва "Гардиън".

На 19 ноември 1990 г., докато собствената й Консервативна партия готвеше метеж, за да я изхвърли, Маргарет Тачър дойде в Париж, за да участва в конференция по сигурността и сътрудничеството в Европа, но също така и за да потърси подкрепата на Елисейския дворец. Два дни по-късно, когато се върна в Лондон, тя бе принудена да подаде оставка след единайсет години и половина на власт.

Във вихъра на бурята след унизителното поражение на изборите, Мей също избра да отиде в Париж, за да опита да излезе от дипломатическата изолация и да отвлече вниманието от крайната слабост, в която се намира в момент, когато трябва да започнат преговорите за Брекзит, пише френският в. "Фигаро".

В това крехко състояние британската министър-председателка потърси подкрепата на френския президент по две теми.

Първата - борбата срещу тероризма - трябва да засили сътрудничеството между двете страни и вчера бе обявен план в тази насока. Втората тема - Брекзит - не фигурираше в официалното меню на кратката работна вечеря на Мей и Макрон, които после гледаха приятелски мач между "сините" и Англия. Няма никакво съмнение обаче, че въпросът е бил повдигнат, дори на трибуните на "Стад дьо Франс", допълва "Фигаро".

* Превод за БТА на Любомир Мартинов.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.