Турските домати - препъни-камък за отношенията Русия-Турция

Публикувано: 05:08 | 7 май 2017
Автор: Нахиде Дениз за БТА
Сн.: Shutterstock
Путин изключи отмяна на ограниченията, наложени върху вноса на турски домати
Срещата в Сочи в сряда между турския президент Ердоган и руския президент Путин бе събитието на седмицата и се увенча с положителни стъпки и за двете страни. stat
На съвместната пресконференция Владимир Путин заяви, че периодът на възстановяване на отношенията между Русия и Турция е завършен и отношенията са се върнали в нормално състояние.

Инцидентът със сваления руски самолет от турски изтребители през ноември 2015 г. бе довел до най-острата криза между двете страни. Санкциите, които Путин бе наложил на Турция, причиниха над 13 млрд. долара загуби на турската икономика.

Путин обяви, че с Ердоган са се договорили за отмяна на ограниченията за внос на турски продукти в различни сектори. Премахват се ограниченията върху вноса на 12 вида земеделски продукти, текстил и още десетки още други продукти и стоки.

Обнадеждена, турската страна отново изведе на дневен ред амбициозната цел взаимният стокообмен да достигне 100 млрд. долара, който поради кризата спадна до 20 млрд. долара.

Но доматите се оказаха "препъни-камък" в оптимистичните планове за пълно възстановяване на всестранните търговско-икономически връзки между Турция и Русия.

Путин изключи отмяна на ограниченията, наложени върху вноса на турски домати.

За Турция доматите не са просто зеленчук, а важно перо в производствената и износната листа. Турция е сред десетте страни, произвеждащи най-много домати в света. През 2013 г. Турция реализира 391 млн. долара само от износ на домати и се нареди на 6-о място в света.

Анкара горещо се надяваше, че затоплянето на отношенията между Ердоган и Путин, което започна миналото лято, когато Ердоган се извини за инцидента със сваления самолет, ще отключи и износа на турски домати за Русия, която до кризата бе един от най-големите купувачи на турските плодове и зеленчуци.
Но руските национални интереси надделяха в отказа на Путин да даде "виза" за вноса на турски домати.

Самият Путин обяви, че заради кризата със самолета, когато бе спрян вносът от Турция, на руските производители са били отпуснати значителни кредити, за да се стимулира местното производство.

"Ние помолихме турските приятели да ни разберат, става дума да помогнем на нашите производители и да стимулираме родното производство. Засега ще продължат ограниченията за внос на домати от Турция", каза Путин на пресконференцията.

Турските производители на домати и търговците горещо се надяваха премахването на търговските санкции да отключи износа към Русия и да възстановят поне частично загубите от двете години на криза в отношенията. Но това не стана, а тъкмо напротив - голяма част от стоката остана в ръцете им и доведе до драстично оскъпяване на стоката на местния пазар.

По данни на търговските организации през април т.г. доматите са поскъпнали с 61 процента в сравнение с предишния месец и държат първо място в поскъпването сред всички останали зеленчуци.

А на руските туристи, които според туроператорите масово се завръщат в традиционната за тях дестинация Анталия (през април 562 хиляди туристи от Руската федерация са почивали на перлата на турския туризъм), остава утехата да си хапват домати в турските ресторанти он инклузив или да си отнесат по някое и друго кило в самолета на път за вкъщи.
23 5


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За незаконната търговия с петрол и изострените руско-турски отношения


Владимир Путин
президент на Русия
Реджеп Ердоган
президент на Турция
95%
гласували: 1918
5%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

12 септември 2017

Русия обяви, че ше достави на Турция


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.