Убийството на руския посланик отслабва Турция

Публикувано: 11:30 | 22 декември 2016
Автор: Семих Идиз, ”Хюриет”*
Сн.: EPA/БГНЕС
С военни почести от турска страна останките на посланик Карлов бяха изпратени в Москва на 20 декември
Убийството на посланик е сериозен проблем в международните отношения. Подобни събития може да доведат и до война. stat
Представете си колко сериозна щеше да бъде ситуацията, ако хладнокръвното убийство на посланик Андрей Карлов бе извършено преди помирението между Анкара и Москва, т.е. през месеците след свалянето на руския бомбардировач от Турция през 2015 г.

Турция щеше да се готви за някакви репресивни мерки от Русия, която бе достатъчно разгневена заради инцидента със самолета, при който пилотът бе убит. За щастие двете страни междувременно се помириха, което им позволи да се съгласят, че убийството на посланика е било провокация, насочена да подкопае отношенията им.

Без натъкмени отговори

Това обаче не означава, че не е вероятна потенциална криза, ако страните не успеят да се справят добре с тази ситуация. Русия очевидно няма да приеме бързи и натъкмени отговори от Турция по въпроса за това кой стои зад убийството.

Проправителствените медии вече откриха виновната страна. Правителството също изглежда склонно да стовари вината върху последователите на Фетхуллах Гюлен, който е обвинен за организиране на провалилия се опит за преврат на 15 юли. Това може да е така, а може и да не е така.

Това което е очевидно обаче е, че Москва няма да позволи на турското правителство да избере лесния начин, като обвини за убийството сегашния си главен враг и опита да извлече полза от това, за да си осигури политически ползи на местно ниво.

Несъмнено поради тази причина още от първия момент се настояваше, че проблемът трябва да се разследва съвместно. Москва категорично настоява за цялостна прозрачност и сътрудничество с Анкара, дори ако разкритията поставят правителството в неудобна ситуация.

Защо да е доволен Асад

Убийството на посланик Карлов също така намалява правомощията на Турция в Сирия. Несъмнено Башар ал Асад е сред тези, които имат полза от това развитие на събитията. Резултатът от тристранната среща в Москва на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Турция и Иран, която се състоя в сянката на това убийство, показва защо той трябва да е доволен.

Турция в действителност се обяви на срещата за предишната си политика за Сирия, която никога не доведе до нищо друго освен до смърт. Сега обаче тя разбира, че свалянето на Асад не е част от нейния дневен ред за Сирия. След срещата не бе казано особено много, ако не и нищо, за най-голямото безпокойство на Анкара в Сирия, а именно - кюрдските аспирации.

Турция обаче прие, че борбата срещу ислямистките терористични групировки ще бъде приоритет, докато усилията за разрешаване на сирийския конфликт продължават под егидата на Русия. Честно казано Анкара предава инициативата в Сирия на Москва, на която е задължена още повече сега - след жестокото убийство на посланик Карлов.

Връзките със Запада

Това е цената, която Анкара трябва да плати в опита да балансира влошените си връзки с нейните традиционни съюзници, стремейки се към стратегически връзки с Русия и други членове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), дори да има малко стратегическа логика за това.

Това също е цената, която правителството трябва да плати за това, че продължава да подкопава демокрацията в Турция. Причината за това, че връзките на Турция със Запада са толкова лоши, е заради факта, че целите на тези, които управляват Турция, не са обвързани със западните демократични принципи.

Присламчвайки се към Русия и Китай, Анкара иска да покаже на САЩ и Европейския съюз, че има други опции, които не са свързани с условията за зачитане на демокрацията и човешките права. Независимо от политическите предимства, които това може да осигури за Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция, е ясно, че това води до загуба на влияние за Турция в международен план.

Убийството на руския посланик също така засилва впечатлението, че Турция все повече се потопява в хаос. Все още остава отворен въпросът дали тези, които в момента управляват Турция, са в състояние да се откажат от маниакалния начин, по който преследват политическите си амбиции, за да разберат, че страната не върви в добра посока.

- - -
* Превод: Нора Чолакова, БТА
23 3


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За незаконната търговия с петрол и изострените руско-турски отношения


Владимир Путин
президент на Русия
Реджеп Ердоган
президент на Турция
95%
гласували: 1918
5%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

12 септември 2017

Русия обяви, че ше достави на Турция


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.