”Граничният контрол не е панацея”

Публикувано: 16:00 | 20 август 2017
Автор: Астрид Пранге, DW*
Сн.: Shutterstock
Фронтекс е само част от решението, касаещо справяне с миграционния натиск към Европа
Подсигуряването на външните граници на ЕС няма да спре миграцията, предупреждава шефът на Фронтекс. stat
Нужни са повече легални пътища за подаване на молби за убежище, отбелязва той в разговор с ДВ.

ДВ: Либийската брегова охрана разшири значително зоната за сигурност по либийското крайбрежие и забрани на неправителствените организации да навлизат в либийски води. Ще спасява ли сега Фронтекс бежанци, ако техните лодки потънат?

Фабрис Лежери: Фронтекс оказва помощ на страни, подложени на силен миграционен натиск. Ние сме предоставили на Италия 13 кораба, три хеликоптера, два самолета и 450 гранични полицаи. Подпомагаме италианските власти при наблюдението на външните граници, при спасяването на изпаднали в беда, както и при идентифицирането и регистрацията на мигрантите в няколко сборни пункта в Сицилия.Освен това помагаме за разкриването на каналджийски мрежи в страните, от които произхождат мигрантите, и в транзитните страни. Спасяването на изпаднали в беда е задължение на всички, които се намират в открито море. Само през миналата година Фронтекс е участвал в спасяването на 90 000 души в Италия и Гърция. Наблюдението и охраната на границите обаче, не е панацея. Само едно глобално решение може да овладее бежанските потоци.

ДВ: Трябва ли хуманитарните организации да се ангажират повече в кризисните региони като Йемен, Уганда, Южен Судан и по-малко в Средиземно море?

Фабрис Лежери: Нека да повторя още веднъж. Спасяването на хора, изпаднали в беда, е дълг за всички намиращи се в открито море кораби. Няма съмнение, че каналджиите използват трагедията и отчаянието на бежанците и мигрантите и се обогатяват значително. По наши изчисления, каналджиите са спечелили от мръсния си бизнес само през 2015 година между 4 и 6 милиарда евро. Ситуацията по всички външни граници на ЕС е много напрегната. Не само в Италия, но вече в значителна степен и в Испания и Гърция. Въпреки че каналджиите в Мароко, Алжир, Либия, Египет и Турция не са обединени в някаква организация, те имат нещо общо помежду си. Те не се грижат за сигурността на мигрантите. Те натоварват 150 души на надуваема лодка за десет души и ги пускат в морето при лоши метеорологични условия. Много често лодките потъват малко след като са напуснали крайбрежието на тези страни. И това води до ужасни трагедии. Решението на този въпрос трябва да съдържа много различни елементи. Първо трябва да бъдат премахнати причините за миграцията, тоест войната, конфликтите, бедността и глада. И след това трябва да бъдат създадени легални пътища, по които бежанците да подават молби за предоставяне на убежище, за да не попадат в престъпните мрежи на търговците на хора. Всички знаем, че тези цели са свързани с големи предизвикателства. Фронтекс помогна за арестуването на 600 души, обвинени в търговия с хора. И нашата служба няма да прекрати борбата срещу този вид престъпност.

ДВ: При наблюдението и охраната на външните граници Фронтекс трябва да си сътрудничи и с правителства, които не изповядват европейските ценности. Докъде се простира границата на това сътрудничество?

Фабрис Лежери: Сътрудничеството със страни извън ЕС е неотменна съставна част от дейността на Фронтекс. Ние имаме споразумения с общо 18 държави. Целта ни е да споделяме натрупания положителен опит от успешните проекти, да обучаваме силите за сигурност в охраната на границите и за спазване на основните човешки права. Концентрираме се върху това, което може да бъде подобрено. Поставили сме си за цел да разширим сътрудничеството, както със страните извън ЕС, така и с транзитните държави. През миналата година Фронтекс командирова офицери за свръзка в трети страни, сред които са Турция, Сърбия и Нигер.

ДВ: Получава ли Фронтекс достатъчно средства от страните-членки на ЕС, за да изпълнява мисията си?

Фабрис Лежери: На 15 декември 2015 година ЕК представи законопроект за създаването на европейска брегова и гранична охрана. Предложението беше одобрено от Европейския парламент и от Съвета на Европа за рекордно краткото време от девет месеца. Новата европейска брегова охрана, която разширява правомощията на Фронтекс, беше създадена на 6 октомври 2016 година. Това е еднозначен сигнал за подкрепата от страна на европейските политици и за разширяването на нашите задачи. Сега по външните граници на ЕС са разположени 1 800 гранични полицаи, които са командировани от 28-те страни-членки на ЕС и от четири асоциирани в Шенгенското пространство държави. Зад гърба ни е не само Брюксел. Ние работим в тясно сътрудничество с много европейски столици.

*Текстът е публикуван тук>>
3 9


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
6%
гласували: 235
94%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.