Бежанците не са концерт по желание

Публикувано: 13:54 | 15 юни 2017
Автор: Анна Чьопе, DW*
Сн.: Shutterstock
Европа се нуждае от повече солидарност за решаване на текущите проблеми с бежанския поток от Близкия изток и Африка
Унгария, Полша и Чехия досега са приели или съвсем малко, или никакви бежанци. Но ЕК не желае да търпи повече това. stat
Тези три страни са най-твърдите противници на квотите за солидарно разпределение на бежанците в целия ЕС.

С гумени лодки през Средиземно море – много бежанци все още достигат до външните граници на ЕС. От близо 2 години общността се опитва да накара страните-членки да участват в по-справедливото разпределение на мигрантите - засега с твърде скромен успех.

Основния товар продължават да носят Гърция и Италия, докато страни като Унгария, Полша и Чехия отказват да приемат всякакви бежанци. Еврокомисията не иска да допуска повече подобно поведение. Комисарят по миграционните въпроси Димитрис Аврамопулос обяви в Страсбург, че срещу трите държави ще бъде заведена наказателна процедура.

Да си член на ЕС означава не само да имаш права, но и задължения. „Европа не означава да получаваш само пари или да очакваш някой да ти гарантира сигурността”, каза Аврамопулос. Според него, страните-членки няма да имат друг избор, освен да изпълняват задълженията си, произтичащи от съвместно приетите решения. "В това отношение няма да се правят никакви изключения”, каза еврокомисарят.

Президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също се изказа вече за правни стъпки срещу Унгария, Полша и Чехия. „Който отказва да сътрудничи, ще трябва да очаква наказания”, заяви Юнкер. Ето че този момент дойде.

Преразпределението върви бавно

За да се облекчи положението на Гърция и Италия, министрите на вътрешните работи от ЕС се споразумяха за преразпределението на общо 160 хиляди кандидати за убежище на квотен принцип.

Редица източноевропейски страни още отначало не бяха съгласни и твърдяха, че решението е било прокарано със силови методи. Досегашните резултати от изпълнението на това решение са повече от скромни – едва една осма от договорения контингент, т.е. само 20 хил. души са били приети в други, по-ненатоварени страни. Полша и Унгария не приеха нито един мигрант.

Като аргумент за съпротивата си, споменатите три страни, както и Словакия, изтъкваха причини, свързани с националната сигурност. Полският вътрешен министър Мариуш Блашчак заяви тези дни, че страните, които са приели бежанци, са се превърнали в ново пространство за тероризъм.

Еврокомисарят Аврамопулос му се противопостави с аргумента, че става дума само за бежанци, чиято идентичност е била основно проверена. От всички въпросни лица са били снети пръстови отпечатъци. Взети били и всички други мерки, гарантиращи безопасността.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” също настоява за по-справедливо разпределение на бежанците измежду държавите от ЕС. „Броят на хората, които трябва да приемат отделните страни, е напълно поносим за тях”, казва говорителката на организацията Иверна Макгоън. Германия, чиято квота за прием на бежанци е най-висока, е приела например 5 700 бежанци от Италия и Гърция.

„В случай, че страните, които отказват да се подчинят на общото решение, все пак го сторят, ще трябва там да се положат усилия, за да се подобри интеграцията на мигрантите. В крайна сметка не може те да бъдат изпращани в страни, в които да нямат никакви шансове за работа, образование и съответен жизнен стандарт”, казва Макгоън.

Страните-членки се чувстват изнудвани

С писма от Брюксел Унгария, Полша и Чехия са били призовани да спазват европейското право. Еврокомисарят Аврамопулос изрази надежда, че въпросните държави ще променят позициите си и в бъдеще честно ще се включат в разпределението на бежанците. Първите реакции обаче не дават много поводи за оптимизъм. И от трите държави беше обявена съпротива.

Ако те продължават да отказват изпълнението на европейските решения, Еврокомисията може да отнесе случая до Европейския съд в Люксембург. До септември тази година Еврокомисията иска да пресели допълнително още 13 000 бежанци. Дали ЕС ще може да разчита на солидарността на трите източноевропейски държави, обаче е съмнително.

* Текстът е публикуван тук>>
0 6


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 237
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?