Белград - златна мина за каналджиите

Публикувано: 15:48 | 31 януари 2017
Автор: Неманя Руйевич/ DW*
Сн.: БТА
Мигранти в белградски парк
Жени проституират, мъже продават бъбреците си, а деца попадат в плен на детската порнография:
блокираните в Сърбия отчаяни бежанци дават всичко, за да продължат пътя си към Западна Европа.

Между 200 и 300 евро струва услугата. Тя включва превоз до унгарската или хърватската граница и посочване на пътя до граничната бразда, която от страната на Унгария е опасана с ограда. Дори и ножица за рязане на тел е включена в цената.

По този начин всеки ден стотици хора се опитват да се измъкнат от "задънената улица" Сърбия и да се доберат до територията на ЕС. Повечето от тях биват залавяни и връщани обратно от полицията - нерядко след като са били напердашени, унижени или ограбени, са казали на ДВ потърпевши. Един от тях е Ширзад Сафи от Афганистан.

Боси в снега

На ДВ 17-годишният младеж разказа как е протекъл неговият опит за прехвърляне в Унгария: "Когато полицаите ни заловиха, ни принудиха да стоим боси в снега - в продължение на шест часа. В моята група имаше и деца. Полицаите ни заливаха със студена вода", казва Сафи и показва скъсания си панталон и изранените си крака - "мил спомен" от едно полицейско куче, както уточнява той.

С Ширзад Сафи се срещаме в парка срещу Централната ж.п.-гара в Белград. Само на няколкостотин метра по-нататък са каналджиите, които чакат клиенти като Ширзад. Мястото е идеално - намира се почти в центъра на града, оттук тръгват автобуси и влакове, а в един стар склад зад гарата са намерили убежище над хиляда мигранти. Посветените знаят дори прякорите на каналджиите - Султан, Смарагд, Муса въртят оттук, необезпокоявани от никого, своя бизнес.Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович отрича това. През последните две-три години полицията е задържала над 2 000 души. "Статистиките показват, че в това отношение Сърбия е европейски шампион", казва той. Но това, че някой е бил задържан, съвсем не означава, че е получил и ефективна присъда. Повечето каналджии излизат много бързо от ареста. Само в много редки случаи местни помагачи на каналджийските банди биват осъждани и изпращани в затвора.

"Властите задържат основно шофьори и помагачи, които са заменяеми колелца в механизма на каналджийските банди", казва управителят на белградския "Инфо парк" Гордан Паунович. Към него се обръщат стотици измамени или изнудвани от каналджиите бежанци. Паунович отправя безпощадна критика към властите: "Правителството толерира каналджиите, понеже по някакъв начин те помагат на тези хора да напуснат страната", посочва той.

Актуалните данни потвърждават това: полицията и неправителствените организации твърдят, че около 200 мигранти ежедневно влизат в Сърбия през зелената граница от България. В същото време броят на мигрантите в Сърбия от месеци насам остава константен - между 7 и 8 хиляди души, което все пак означава, че много бежанци успяват да напуснат Сърбия и да продължат пътя си към Западна Европа. За това обаче не е нужно толкова късмет, колкото да попаднеш на каналджии с добри връзки.

Първо бежанец, после трафикант


Каналджиите се разпознават лесно: на външен вид не се различават от бежанците, но са облечени в чисти и топли дрехи, имат солидни обувки и често говорят по два мобилни телефона едновременно. Някои дори се движат с автомобили, заговарят бежанците и правят реклама на бизнеса си. Един млад мъж казва, че му поискали 2 хиляди евро, за да го откарат безпроблемно до Австрия.

Каналджиите си имат железен закон: колкото е по-труден маршрутът, а отчаянието - по-голямо, толкова по-високи са и цените. "Напоследък все повече бежанци действат като каналджии - отделно от големите трафикантски мрежи. Вече почти няма хора, които могат да платят, например 10 000 евро в Кабул, за пътуване "ол инклузив" до Франкфурт. Все повече младежи се смесват с бежанците и търсят клиенти. И те са значително по-евтини", казва Гордан Паунович.

Каналджиите си служат с много трикове, които щом веднъж бъдат разкрити повече не могат да бъдат прилагани. На граничните пунктове товарните камиони биват контролирани много строго, а напоследък се проверят щателно дори и цистерните. Преди време унгарската полиция откри бежанци в една цистерна с петрол. Вече не минава и номерът със скривалището зад локомотива на влаковите композиции. Усилено се говори, че каналджиите по Балканския маршрут работят заедно с корумпирани полицаи, което е трудно да бъде доказано.

Организирана престъпна мрежа


Йелена Хръняк от неправителствената организация Atina знае много добре на какво е способен един отчаян човек, за да продължи пътуването си на Запад. Тя разказва за бежанци, които продават бъбреците си на трафиканти; за жени, принуждавани да проституират, за да си платят; или за момчета, попадащи в плен на детската порнография.

"Бежанците много често нямат никакви документи и са лишени от закрила. Те изпитват постоянен страх да не бъдат арестувани или принудени да подадат молба за убежище в Сърбия и да останат тук. Именно страхът и това, че пребивават тук незаконно, ги правят напълно безпомощни", казва Йелена Хръняк. С това тя посочва и причината защо каналджийските банди действат толкова ефикасно и необезпокоявано, независимо че Балканският маршрут официално беше затворен още миналата година: каналджиите действат като организирана престъпна мрежа. "Нищо не носи повече пари от бизнеса с живи хора, които плащат предварително. Това е истински Клондайк за каналджиите на Балканите", казва тя.

*Текстът е публикуван тук>>

0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейските пари и площадките за бежанци


Илияна Йотова
евродепутат
Румяна Бъчварова
министър на вътрешните работи
78%
гласували: 377
22%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Как съветските колхози съсипаха българското село

Близо хиляда села изчезнаха от картата на България при комунизма, а градовете се напълниха с лишени от собственост селяни.