Това деяние е удар срещу цивилизована Европа

Публикувано: 10:46 | 21 юни 2017
Автор: Керстен Книп, DW*
Сн.: БТА
Цветя и надписи на мястото на терористичния акт до джамия в северен Лондон
Който постъпва като човека, нападнал мюсюлмани в Лондон, се срива до нивото на ИД. А това е нивото на едни провалени хора. stat
Нападателят от Лондон, който се вряза с микробус в група мюсюлмани, очевидно е доволен от делото си: "Дадох своя принос", е крещял той след нападението, разказват очевидци. Ето какъв е неговият принос: подло нападение срещу беззащитни, мирни хора, които току-що са излизали от молитва.

Кой е нападателят? Расист? Радикален християнски фундаменталист? Или просто гневен гражданин? Полицията все още не е разкрила неговата самоличност. Отсега обаче е ясно, че този човек извърши едно от най-безумните и вредни деяния, които можем да си представим: нападение срещу хора, чийто единствен отличителен белег се състои в това, че са представители на една определена група.

В конкретния случай - на мюсюлманската общност. Това престъпление, продиктувано единствено и само от омраза, е далеч от всякакви цивилизационни стандарти.

Досущ като главорезите от "Ислямска държава"

И още нещо: деянието на нападателя от Лондон носи същия почерк, както и зверските престъпления, извършвани от главорезите на "Ислямска държава". Престъпления, ненадминати по своята подлост, безбожност и циничност. Джихадистите отдавна са счупили всякакви рекорди по подкопаване на политическите и етичните норми.

Именно поради това терористични актове като този в Лондон са истинска катастрофа от етична и цивилизационна гледна точка. Защото който постъпва като човека, нападнал групата мюсюлмани, пада до нивото на ИД. А това е нивото на едни провалени хора, ръководени от адреналин и хормони, неспособни да се самоконтролират и да намерят мястото си в обществото. ИД набира кадрите си именно от тази прослойка гневни хора, чиято страст да убиват и разрушават намира своята легитимация в простичките формули, съдържащи се в пропагандата на джихадистите.

Цивилизована Европа в никакъв случай не бива да отвръща със същото. А каква е всъщност Европа? Да, миналото ѝ е кърваво, но днес е смятана за континент на цивилизоваността. Въпреки многото грешки, които е допускала, включително и в Близкия изток (справка: Ирак), Европа винаги се е опитвала да се подлага на самокритика. Винаги се е опитвала да се поучи от грешките си, включително по отношение на етичните норми.

От много време насам Европа си е самоналожила високи стандарти: да залагаме на диалога и да не си посягаме. Още по-малко пък да се тероризираме взаимно заради едничката омраза.

Някои ще кажат: твърде идеалистична представа. Може би. Но именно тази представа определя нормите. Неслучайно Европа се оказва най-привлекателната част от света - и в политически, и в цивилизационен смисъл. И именно затова нападението от Лондон е толкова отвратително - това деяние подкопава европейските стандарти.

Има само един адекватен отговор

И не е само това: който умишлено се врязва в група мюсюлмани, на практика прави услуга на ИД. Защото допринася за разрастването на пропастта между мюсюлмани и немюсюлмани, насъсква ги едни срещу други. Има я и тази опасност: много от мюсюлманите, които се чувстват отритнати и дискриминирани, биха могли да прегърнат фундаментализма. А може би и джихадизма. И тогава спиралата на насилието ще се разраства все повече.

Има само един адекватен отговор на подобни престъпления, продиктувани от омраза: сдържаност и благоразумие. Останалото ще свърши твърдата ръка на държавата.

* Текстът е публикуван тук>>
9 86


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За прекратяването на контактите между САЩ и Русия за примирието в Сирия


Джон Кърби
Говорител на Държавния департамент на САЩ
Сергей Лавров
Министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 1712
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.