Елхам Манея: Мюсюлманските гета са огромен проблем

Публикувано: 10:37 | 30 май 2017
Автор: Матиас фон Хайн, DW**
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
В някои европейски страни мюсюлманските групи се обособяват в отделни културни и социални общности
В някои капсулирани мюсюлмански общности учат децата да странят от „неверниците” и да не изпитват приятелски чувства към тях, казва политоложката Елхам Манея*. stat
Атентаторът от Манчестър е роден в Лондон, също както и четиримата терористи, които през юли 2005 г. предизвикаха смъртта на 52-ма души в британската столица. Има ли сред мюсюлманските общности във Великобритания „паралелни светове” съссвои правила и норми на поведение?

Елхам Манея: Предпочитам да използвам понятието "затворени общности" за онези гетоизирани групи, които се формират на етнически или религиозен принцип. В някои европейски страни и по-специално във Великобритания тези групи се обособяват в отделни културни и социални общности и имат свои паралелни правни структури. Моите проучвания показват, че затворените общества са огромен проблем.

В какво се състои всъщност проблемът?

Елхам Манея: По принцип не е грешно да има групи с различен миграционен произход. Само че струпването на етнически групи с точно определени религиозни представи в определени квартали води до социални проблеми - най-вече поради разпространението на фундаментални тълкувания на исляма в тези общности.

Тероризмът идва отвътре, не отвън

Важно ли е за радикализираните членове на подобни затворени общности да се капсулират и да се отделят от останалата част на обществото, от "неверниците"?

Елхам Манея: Да, те се стремят към подобна изолация. Трябва да посоча обаче, че затворени общности съществуват и в рамките на други религии, например сред индуистите във Великобритания - те също имат проблеми с равнопоставеността между половете и с браковете по принуда. При ислямските затворени общности към тези проблеми се прибавя и още един – радикализирането.

Има структури, които изолират младите хора от средата им и ги индоктринират. Особено крайни в идеологическо отношение са фундаменталистите от т.нар. доктрина деобанди, които имат и собствени медресета. В тези училища за изучаване на Корана се внушава на децата, че не бива да се държат като "неверниците", че са длъжни да странят от тях и че не бива да изпитват приятелски чувства към тях.

Колкото и пари да влагаме в борбата срещу екстремистите- насилници, това няма да помогне, докато обръщаме гръб на онези мюсюлмани, които не изповядват насилието. Хората, които се самовзривяват, са достигнали последната степен в процеса на радикализирането си. Но е важно да се опитаме да разберем как се е стигнало до тази фаза! Само че ние сякаш не сме готови за подобно нещо, защото в такъв случай биха възникнали сериозни въпроси около неуспешната интеграция на тези хора. Ако искаме да се преборим с тероризма, трябва да разберем корените на проблема. Защото той идва не отвън, а отвътре.

Как можем да стигнем до корените на проблема?

Елхам Манея: Споменах религиозните училища. Според мен, политиците трябва да настояват тези училища да бъдат поставени под държавен надзор. Крайно време е да знаем какво се проповядва в религиозните училища. Трябва да сложим край на това гетоизиране. Не би трябвало да има повече затворени общности!

Каква роля играят затворените общности за радикализирането на мюсюлманите?

Елхам Манея: Не всяка затворена общност води до радикализиране. В затворените мюсюлмански общности обаче се стига до висока степен на радикализация. Изследване, публикувано тази година във Великобритания, сочи, че повечето бойци, присъединили се към "Ислямска държава" идват от гетоизираните ислямски общности. В тях религиозните водачи упражняват строг контрол и не дават никакъв личен пример за толерантност. В техните проповеди става дума за изолиране, а често и за омраза. Религиозните водачи контролират затворените общности. Подобни хора контролират въпросните затворени общества. И точно затова успяват да внушат своята идеология на някои отчаяни млади хора.

*Елхам Манея е мюсюлманка, доцент в Института по политология в Цюрих и автор на книгата "Жените и законът на шериата" (2016). Книгата отразява проучванията й над мюсюлманските общности във Великобритания.

** Текстът е публикуван тук>>

4 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За прекратяването на контактите между САЩ и Русия за примирието в Сирия


Джон Кърби
Говорител на Държавния департамент на САЩ
Сергей Лавров
Министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 1713
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.