Истанбулският ”Батаклан”

Публикувано: 10:42 | 3 януари 2017
Автор: Райнер Херман/ ”Франкфуртер алгемайне цайтунг”
Сн.: БТА
Десетки се стичат и полагат цветя пред нощния клуб в Истанбул, станал лобно място на десетки
Президентът Ердоган въвлече страната си в три войни. А това надхвърля възможностите на Турция. stat
Терористичната вълна, заливаща страната, е следствие и от политиката на турското ръководство.

Терористичният атентат в истанбулския нощен клуб "Рейна" в новогодишната нощ е еквивалентът на терористичното нападение в парижкия "Батаклан" на 13 ноември 2015 година. Цели на двете нападения бяха места, на които хората се събират непринудено да празнуват - символи на начина на живот на модерните общества.

Ислямистките екстремисти им обявиха война, което означава също и на нас самите. Те се надяват с атентатите си да засегнат сърцевината на модерните общества и да ги парализират. Ние не бива да допускаме това - нито в Европа, нито в Турция, където за мнозина, далеч не само в Истанбул, западният начин на живот е нещо напълно нормално.

Младата гвардия на ИД

Все още не знаем кой е извършителят на атентата. Много неща напомнят почерка на "Ислямска държава" (ИД). Зверското нападение срещу нощния клуб, извършено малко след настъпването на Новата година, показва, че терорът ще ни съпровожда и през цялата 2017-та.

Ислямисткият терор се разви на етапи през последните десетилетия. Първоначално джихадът в Египет се ограничаваше до малки авангардистки клетки. След това Ал Кайда му придаде международни мащаби и за атентатите си вербуваше отделни джихадисти. Опасността от ИД днес е несравнимо по-голяма. Защото ИД може да използва разочарованите маси в ислямския свят. Може да вербува младежите, които се чувстват предадени - и най-вече младото поколение от мюсюлмани в Европа, радикализирали се по затворите. Всичко това дава на ИД нови, по-добри възможности от онези, с които навремето разполагаше Ал Кайда.

Функция от политиката на Анкара 

Турция не е единствената страна, застрашена от ислямисткия терор. Но в никоя друга държава в момента не се извършват повече терористични нападения - от ИД или от кюрдски екстремисти. Президентът Ердоган е прав когато казва, че терористичните нападения са свързани със събитията в региона. В началото на неговото управление Турция беше пощадена от терористите. След това обаче той въвлече страната в три войни - в Сирия и в Ирак, както и у дома срещу кюрдите. А това надхвърля възможностите на Турция.

Да, безспорно терорът е свързан със случващото се в Турция. Той обаче е и последица от политиката на турското ръководство.

*Текстът е публикуван в DW>>
1 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За прекратяването на контактите между САЩ и Русия за примирието в Сирия


Джон Кърби
Говорител на Държавния департамент на САЩ
Сергей Лавров
Министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 1713
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.