Любопитни факти за новото правителство на Германия

Публикувано: 14:04 | 14 март 2018
Автор: Мара Бирбах, DW*
Сн.: БТА
Ангела Меркел полага клетва като премиер на новото правителство на Германия
Един учен, много политолози и юристи, само двама под 40-годишна възраст, един с миграционни корени и двама от Източна Германия - това е германското правителство stat
В новото правителство, ръководено от канцлерката Ангела Меркел, има шест жени, заемащи министерски постове. Това означава, че 43,8 процента от членовете на кабинета са жени, точно както по времето на предишната широка коалиция.

Половината от министерствата на ГСДП се ръководят от жени. Четири от седемте министерства на ХДС също се ръководят от жени. Затова начело на трите министерства на ХСС стоят мъже.

Средната възраст на новото правителство е 51 години и два месеца. Само двама министри са под 40 години: министърът на здравеопазването Йенс Шпан (37) и министърката по въпросите на младежта и семейството Франциска Гифай (39).

Най-възрастният министър в новия кабинет е Хорст Зеехофер (68), следван от Ангела Меркел, която е пет години по-млада.

Министри с миграционни корени? Почти няма

По произход почти всички членове на кабинета са германци. Единственото изключение е новата министърка на правосъдието Катарина Барлей, която има миграционни корени – нейният баща е британец. Статистическите данни сочат, че през 2016 година близо 13 процента от всички германци са имали миграционни корени – т.е. или те, или техните родители са били родени в чужбина. Повечето от тях обаче са от семейства на преселници от Турция или от бившия Съветски Съюз.

Всички нови министри са висшисти. Ангела Меркел е единствената, която има природонаучен профил – тя е завършила атомна физика. Шестима от новите министри са следвали политология, четирима са юристи, трима – икономисти, а двама са медици.

Източна Германия е представена слабо

Канцлерката Ангела Меркел, чиито избирателен район е Мекленбург-Предна Померания, както и Франциска Гифай от Берлин-Нойкьолн, са единствените членове на правителството, които произхождат от Източна Германия. Това съответства на дял от 12,5%. В същото време близо 20% от населението на Германия са източногерманци.

Двете най-гъсто населени федерални провинции Бавария и Северен Рейн-Вестфалия излъчват по трима министри. Две от най-важните министерства – това на външните работи и на икономиката се ръководят от хора, които произхождат от провинция Саарланд – Хайко Маас и Петер Алтмайер.

Саарланд е най-малката по площ федерална провинция, тя обаче е представена непропорционално високо в новия кабинет. В Саарланд живее едва около един процент от германското население. Седем федерални провинции изобщо нямат министри в новия кабинет: Баден-Вюртемберг с 10 милиона жители, Шлезвиг-Холщайн, Бремен, както и четири от новите федерални провинции - Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия.

Само двама министри запазват досегашните си постове

Осем от общо 15-те министри влизат за първи път във федералното правителство. Сред тях са например министърката на околната среда Свеня Шулце (ГСДП) и министърката на селското стопанство Юлия Кльокнер (ХДС).

Само двама министри от предишната широка коалиция запазват постовете си. Това са министърът по проблемите на развиващите се страни Герд Мюлер и министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Досегашният правосъден министър Хайко Маас става министър на външните работи. Бившият министър към канцлерството Петер Алтмайер също остава в новия кабинет. Десет от министрите и канцлерката Меркел са освен това и депутати в Бундестага.

Шестима не са членове на парламента.

* Текстът е публикуван тук.

0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?