Това твърдят източници от управляващата Демократично-либерална партия (ДЛП), цитирани от вестник "Евениментул зилей", предаде БТА.
В момента единната данъчна ставка в Румъния е 16%.
"Обмисля се намаляване на плоския данък на два етапа: на 12% през 2011 г. и на 10% през 2012 г. при условие, че имаме икономически растеж от 2,5 процента следващата година и 4,5% през 2012 г.", заявиха за "Евениментул зилей" източници от ДЛП. Намаляването на данъчната ставка обаче трябва да бъде одобрено и от Международния валутен фонд, с който страната ще сключи ново споразумение през пролетта на следващата година, твърдят цитираните източници.

"Смятаме, че намаляване на два етапа ще бъде одобрено, тъй като тази мярка ще доведе до по-бързо възстановяване на икономиката", посочват те.

Намаляването на единната данъчна ставка бе обявено от президента Траян Бъсеску още през ноември 2009 г. Тогава той заяви, че данъкът трябва да спадне на 14 или дори на 12 процента, за да се стимулира потреблението.

От днес в Румъния започнаха протести под седмичен график против политиката на "затягане на коланите", провеждана от правителството, съобщи ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.
Протестите започнаха полицаите, ще ги последват лекарите, учителите и други държавни служители, недоволни от решението на кабинета да намали заплатите им с 25 на сто.
Днес и утре протестиращите ще обсадят сградата на правителството и на местните органи на властта. За сряда в Букурещ е планиран протестен марш и митинг пред сградата на правителството, а на 5 октомври протестиращите ще бъдат пред сградата на президентството.

През май в Румъния имаше вълна от социално недоволство, а десетки хиляди служители в държавния сектор и пенсионери протестираха в Букурещ и други румънски градове.