Вече повече от седмица агентите от ДАНС разпитват свидетели и събират документи за проекта, чиято цена била три пъти завишена, съобщава в. "Стандарт".

Официално изграждането на ро-ла терминала (съоръжение за претоварване на тежкотоварни камиони на жп платформи и обратно) се финансира с близо 6 млн. лв. от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Според експерти обаче тя е поне 3 пъти по-висока от реалната стойност на съоръжението. А далаверата се състои в това, че никой не е направил икономически анализ на всички варианти за строителство на терминала, допълва изданието.

В началото на март министър Александър Цветков обяви, че вътрешната проверка в БДЖ е констатирала огромни нарушения. Държавната компания била почти във финансов колапс, въпреки това ръководството й не си е потърсило 35 милиона лева ДДС от държавата. Прокуратурата пък повдигна обвинения срещу бившия директор на дружеството Христо Монов за неизгодната покупка на до 30 спални вагона, произведени в периода 1967 г. – 1973 г. и рециклирани през 1997 г. – 2000 г. Някои от тях не са били в експлоатация. Голяма част от вагоните са получени и приети без пълна техническа документация.