Това каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев на протеста на висшето училище срещу намаляването с около 25% на бюджетната му субсидия, предаде БТА.
"Сумата, която държавата отпуска за заплата на редник в армията, е 628 лева, а заплатата на асистент в СУ е 555 лева", даде пример той.

Протестът на стълбите на университета беше подкрепен от БАН и от синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ. Студентският съвет на висшето училище обаче не разреши на представители на анархистите да застанат на стълбите. Те носеха плакат "Образованието на хората, "не" на държавата и капитала".

С лозунга "Няма да плащаме за вашата криза“ хиляди студенти се събраха на протестния митинг.
"Тук сме за да кажем, че ни пука за това, което се случва с висшето ни образование", каза пред БГНЕС Цвета Георгиева - председател на Студентския съвет. Тя уточни, че от вчера е стартирала подписка под наслов "Политиката днес убива образованието утре“.

"Облекли сме черно, траурно облекло за да покажем на управляващите и обществото, че ако продължават да орязват бюджета на образованието, то ще загине. Не смятаме да предприемаме други стачни действия, тъй като сме в условие на криза, все пак. Барикади в условие на криза за нас са известна простащина", каза още Георгиева.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов коментира, че хубавото на днешния протест е, че най-после конфликтът между Софийския университет и БАН е изгладен и заедно правят крачка напред. Игнатов обаче не беше там, а във Велико Търново за патронния празник на университета "Св. Св. Кирил и Методий".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ВУЗ-овете е трябвало да протестират, когато предишното правителство вдигна пенсиите.
"Експертите трябваше да излязат и да кажат откъде ще дойдат парите", коментира той, цитиран от "Фокус". Министър-председателят обясни, че тогава е щял да приветства техния протест.
„Сега искам да им кажа, че тази година ще е трудна, но в следващите години всичко ще си дойде на мястото. Нека да протестират, нека да им се чуе гласа”, заяви още Борисов.
Той обясни, че Европа се тресе от криза и всички режат пенсии и заплати, затова всички сме длъжни да затегнем колана.

На свой ред председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че актуализацията на бюджета няма да доведе до повече средства за образованието, предаде БНР. Според нея, въпреки че образованието е приоритет на управляващите от ГЕРБ, те не могат да не се съобразяват с икономическата криза.


Вижте снимки от протеста пред СУ "Св. Климент Охридски"



Вижте видео от протеста на студентите