За ректора се твърди, че е участвал в схема за пране на пари чрез офшорни фирми на братята Маргини, в която са замесени преподаватели.
Игнатов обяви, че няма политически чадър над никого и е дал цялата документация на прокуратурата, предаде Дарик радио.

Разследването разполага с данни за участие на ръководители от ВУЗ-а в офшорни фирми с неизяснен произход на капиталите. Доценти и асистенти били в съдружие в офшорното дружество “Куик Летс” със съпругата на Големия Маргин - Мария Маринова, и с Ирена Атанасова - вдовица на застреляния преди години друг бос на СИК Димата Руснака.

На искането на „Атака" за освобождаване на ректора, министърът отговори, че по закон Общото събрание на Академията трябва да вземе подобно решение, защото висшите училище се ползват с академична автономия.
От партията на Волен Сидеров обвиняват Адамов и в това, че е преписвал в научния си труд пред Висшата атестационна комисия за придобиване на степен „доктор на науките".

„В Министерството на образованието постъпи сигнал-жалба за извършени нарушения от страна на ректора, свързани със закона за висшето образование, трудовото законодателство, авторските права и други нормативни актове. Контролът по спазването на трудовото законодателство и правата по интелектуална собственост не е в подведомствеността на министъра на образованието. От друга страна плагиатството или представянето на чуждо произведение или части от него като свои собствени е сериозно накърняване на правата, свързани с интелектуалната собственост", обясни Игнатов.

Той уточни, че установяването на това престъпление е от компетентността на съдебната власт, но от неговото ведомство е започнало проверка във висшето училище.
"Тази сутрин бе проведена среща и с ректора, предстои такава и със Сдружението за европейско качеството във висшето образование. С оглед преодоляване на по-нататъшното разпространяване на отрицателни нагласи и за запазване доброто име на едно от най-старите висши училища, е изпратено писмо за среща-разговор до председателя на общото събрание на Стопанската академия в Свищов", каза още Сергей Игнатов.