Аз участвах в създаването и в изпитването, и в превръщането на този препарат в оръжие. Това заяви руският химик Вил Мирзаянов в предаването "120 минути" по bTV

Попитан как е реагирал на новината, че, според британските власти, руският шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрил са били отровени с "Новичок", Мирзаявнов каза: "Бях шокирах, тъй като усещах част от вината си за създаването на това оръжие. Моля за прошка, чувствам вината си, аз се боря срещу това оръжие".

Той обясни какви са симптомите при отравяне с "Новичок".

"Когато това вещество попада върху открита повърхност - гола повърхност, или по някакъв начин, ако попадне в човек, започва миоза - стесняване на зениците, тъй като все по-малко светлина попада в очите на човек. След това идва затрудненото дишане или дишането може да спре изцяло, ако дозата е достатъчно голяма. След това започва повръщане, конвулсии, които, ако не се използва антидот своевременно, те могат изцяло да убият човек", каза той.

Мирзаянов бе категоричен, че отравянето с "Новичок" е неизлечимо.

"Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в конвенцията за забрана на химическите оръжия. За целия свят "Новичок" не съществува", каза още руският химик, който живее в САЩ.