Бурята се е разразила малко след полунощ. Съборени са и електрически стълбове.

Екип на ЧЕЗ временно преустанови електрозахранването в квартала, тъй като има множество скъсани проводници, предаде bTV.

Буря, силен тътен, гръм от късо съединение и след минута къщата останала без покри". Това е преживяло през нощта в неделя семейството на Маргарита Кръстева. Къщата им е една от трите в квартал Кулата, чийто покрив е отнесен от бушувалата стихия.

„Гръмотевици, все едно, че бомби се хвърлят. И жиците ток хвърлят. Страшно беше“,  разказа Маргарита Кръстева пред ТВ Европа.

Днес цял ден жената заедно с 16-годишния си внук и съседи се опитваха да спасят обзавеждането от втория етаж, който буквално е останал под открито небе и под дъжда. Неуспешни бяха опитите и на други жители на квартала, които разпъваха найлони, за да опазят имуществото си.

Ураганният вятър е прекършил като сухи съчки и бетонни стълбове от електропреносната мрежа. Други са съборени върху къщите.

Възрастните хора бяха категорични, че подобна буря в квартала никога не е имало.

„Направо бучеше, тътнеше. Ние имаме съборени цигли, имаме съборени платна. На 72 години съм, такова чудо до сега не съм виждала изобщо“, разказа Милка Найденова.

Експерти от Общинската администрация във Враца посетиха пострадалите, за да опишат щетите и да се вземе решение как да бъдат подпомогнати хората. Бушувалата през нощта буря е нанесла поражения и в други населени места от община Враца. Става дума за паднали керемиди, счупени прозорци на жилищни сгради и автомобили, както и за паднали клони или пречупени дървета.

В село Бели извор е разрушен покривът на параклиса, временно е било преустановено електрозахранването в село Челопек и квартал Бистрец на града заради скъсани електропроводи. Във Враца има паднали дървета, преместени съдове за сметосъбиране, повредени от вятъра покривни конструкции и изолации. Компрометирана е настилката на изкуственото игрище в парка в квартал "Дъбника", съборена е оградата на друго игрище в квартал "Сениче", счупени са прозорците на средношколското общежитие, съобщиха от община Враца.

Кметът на общината Калин Каменов е казал, че ще бъде внесено искане за финансова помощ в Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Без ток и в ловешки села

Силният вятър през последното денонощие прекъсна електрозахранването и в шест села в община Ловеч, съобщиха от пресцентъра на общината.

Напълно без ток са Александрово, Деветаки и Тепава, а с частично нарушено електрозахранване са Дойренци, Дренов и Умаревци. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняването на авариите и се очаква до 20.00 часа те да бъдат отстранени.

През изминалата нощ вятърът е повалил бор, който е паднал върху необитаема къща в село Стефаново, но са нанесени само материални щети. Няма пострадали хора.

Щетите в София

Днес екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" са се отзовали на 28 сигнала, свързани с паднали клони и дървета в столицата, съобщават от Столичната община.
Екипите са работили през целия ден и за обезопасяване на надвиснали ламарини.
Във връзка с валежите е отреагирано и на два сигнала за завиряване в Малинова долина и във Владая.
Падналите вследствие на вятъра клони се почистват и от екипи на "Зелена система", се уточнява в информацията. Дейностите по почистване на паркове и междублокови пространства ще продължат.
Наблюдават се речните корита и оттоците на Южната дъга на Столичен околовръстен път, както и общинските язовири, които се изпускат контролирано.

50 сигнала за паднали клони и дървета >>