„През 1888 г. е основан Софийският университет Св. "Климент Охридски" и това ни дава повод да протегнем отново ръка и да отпуснем немалък ресурс - около 10 милиона лева за допълнителни инвестиции в инфраструктурата, която СУ ползва.“

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти след среща с ректорското ръководство и със съвета на деканите на СУ, на която присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА.

Министър Вълчев съобщи, че СУ ще получи за студентите си от Медицинския факултет сградата на Професионалната гимназия по облекло на бул. „Черни връх“, а училището ще се премести в друга сграда в кв. „Лозенец“.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков каза, че висшето училище няма да протестира след днешната среща с двамата министри.

Миналата седмица университетът заплаши с протести, ако не им бъде предоставена нова сграда за обучение на студентите по медицина, а от академичния състав поставиха пет искания пред правителството и заявиха, че ако не бъдат изпълнени започват протести на 22 януари.

"От самото начало бяхме убедени, че вероятно ще се разберем с правителството много лесно, защото последните две правителства на Бойко Борисов са в основата на реформата, която движи висшето образование за първи път в правилна посока - за повишаване на качеството му", коментира ректорът.

"Сумата за СУ е ясна, говорим за 10 млн. лева, а конкретното разпределение ще бъде разписано в акт, който министър Вълчев ще представи на заседанието на правителството в сряда", каза министър Горанов.

Той отбеляза, че конкретните инвестиционни намерения са представени от Софийския университет и допълни, че сградата на Професионалната гимназия по облекло е свободна и може веднага да бъде предоставена на СУ.