До момента Сърбия е отворила 12 преговорни глави от общо 35, две от които вече са затворени.
С отварянето на глава 30 Сърбия на практика се задължава да развали всички споразумения за свободна търговия, които е сключила с четири държави - Русия, Казахстан, Турция и Беларус, пише вестник "Блиц".

Това обаче няма да бъде единственият и може би най-големият проблем за властите в Белград, защото заради тази глава те ще бъдат принудени да допуснат появата на ГМО продукти на сръбския пазар, пише вестникът, цитиран от БТА.

Голям проблем ще бъде развалянето на споразумението за свободна търговия с Руската федерация, тъй като обемът на търговията с нея е най-голям в сравнение с останалите три, а и развалянето му може да има и политически последици за отношенията между двете държави.

Сърбия често използва споразумението с Русия като коз за привличане на чуждестранни инвестиции с оглед на това, че такова споразумение за свободна търговия с Руската федерация няма нито една друга страна освен бившите съветски републики. Все пак в правителството казват, че въпреки неговото развалаяне, с влизането си в ЕС Сърбия ще спечели.

Министърът на търговията Расим Ляич уточнява, че споразуменията за свободна търговия, които Сърбия е подписала с Русия, Турция, Казахстан и Беларус, ще са в сила до момента на влизане на Сърбия в ЕС.

Сена Марич от Центъра за европейски полтики посочва, че глава 30 е от голямо значение за сръбската икономика. "Сърбия ще стане част от общия митнически съюз и общия европейски пазар, двете най-големи търговски сили днес. Сърбия ще развие преговорната си позиция на глобалните пазари и ще бъде защитена от нелоялна конкуренция", каза тя и добави, че ще има различни ползи и за обикновените граждани.