Изчистването на договора е от ключово значение, за да може процесът да продължи, заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на околната среда и водите Нено Димов. Допуснати са неточности, част от които стоят в основата на разрастващите се конфликти, посочи той.

В следващите дни се очаква Министерският съвет да промени концесионния договор на "Юлен", като това ще улесни изграждането на ски писти и лифтове в зимните ни курорти.

"Ако първата стъпка бъде приета ще започне обсъждането на един процес, който на практика е блокиран вече повече от 8 години. Външният контур на буферната зона от 2001 година ще остане непроменен", обясни министърът.

От думите му стана ясно, че в рамките на контура ще бъдат представени инвестиционни намерения, които към днешна дата и по сега действащите план за управление и концесия изобщо не могат да бъдат инициирани.

"Шанс винаги има за втори лифт
в Банско. Всички министри, които присъстваха на общественото обсъждане в понеделник заявиха, че това е перспективата. От екологична гледна точка е много по-чисто да имаме електронно придвижване, отколкото с коли. Това е много по-добро екологично решение", посочи и по БНТ  Нено Димов.

Той поясни, че планът за управление не дава право за строителство, сеч или каквото и да било, а строителството засяга ски съоръжение и лифтове. Ако той бъде приет, дава само възможност да бъдат направено инвестиционни проучвания, които трябва да минат през цялата система за ОВОС, включително обществени обсъждания.

Според него колко дървета и дали ще бъде разрешено това е въпрос на концесионното решение. Ние трябва да се грижим за околната среда, а не да я оставим на произвол, каза още министърът.

В случая с втория лифт на Банско имаме две страни с различни мнения, отбеляза министърът.

"Предполагам, че протестът, които готвят зелените организации, е, защото те категорично не желаят развитието на ски спорта в България за разлика от тези, които ще протестират в Банско. Нормално е да има различни гледни точки, демокрацията е за това, това е един от инструментите, по които човек може да се опитва да прокара това желание", подчерта Димов.

Министърът увери още, че чистота на въздуха е наш национален приоритет и ще бъде сред основните теми по време на европредседателството ни. По думите му има съгласие за въвеждането на стандарти за битово отопление (твърди горива) и се надяват въвеждането да стане от следващия отоплителен сезон, но е труден въпросът за контрола. Идея е да се въведат по-рано еко стандартите за отоплителните тела като целта е 2020 година.