Тръмп заяви това часове след нападението със самоделна бомба в Манхатън, Ню Йорк, предадоха световните агенции.

В атентата близо до "Таймс скуеър" бяха ранени леко трима души. Арестуван бе мъж с бангладешки произход, който бе сериозно ранен - с изгаряния по ръцете и корема.

Атакуваха автогара в Манхатън >>

Кметът на града Бил де Блазио нарече случилото се "опит за терористичен акт". Тръмп пък нарече атаката "опит за масово убийство" и подчерта, че задържаният е влязъл в Съединените щати благодарение на системата за издаване на визи за събиране на семействата на някои имигранти, известна като "верижна миграция".

По мнението на президента тази система е несъвместима с националната сигурност, тъй като "дава достъп до нашата страна на твърде много опасни и непроверени хора".

Франс прес посочва, че джихадистката писта в разследването взима превес, въпреки че полицията засега не я е потвърдила официално. Според в. "Ню Йорк таймс" заподозреният - 27-годишният Акайед Уллах - признал пред полицаите, че бил вдъхновен от "Ислямска държава" и че искал да отмъсти за американските удари срещу ИД в Сирия и на други места.
Според служители от силите за сигурност, намерени са доказателства, че той е гледал пропагандни материали на ИД в интернет.

Кой е атентаторът Уллах?


Властите в Бангладеш се опитват да издирят роднини и евентуални съучастници на Акайед Уллах, предаде Ройтерс.

Засега полицията в азиатската страна не е успяла да открие негови близки, каза неин представител. Семейството на Уллах е живяло в южната част на страната, той не е имал криминално досие, за последно е бил в родината си през септември.

В Ню Йорк е живеел в Бруклин с майка си, сестра си и двамата си братя. Имал е зелена карта, каза генералният консул на Бангладеш в Ню Йорк Шамим Ахсан.

Бангладеш категорично заклейми нападението и заяви, че "терористът си е терорист, независимо от неговата етническа принадлежност или религия и трябва да бъде изправен пред съда".