Католическият свещеник от Белене получи голямата награда тази година заради силния пример за истинско милосърдие, който даде, приютявайки семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г.

В резултат на това част от местните жители излязоха на протест, а самият отец Кортези започна да получава заплахи и беше отзован обратно в Италия.
„Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости“, каза свещеникът на тръгване от страната.

През септември тази година той се върна в България и заяви, че се надява да остане поне няколко години.

Отец Кортези има голям принос и за предаване на знанието за тоталитарното минало и почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим – дейност, за която през 2016 г. бе награден и с Почетен знак на президента на Република България.

„Отец Паоло е блажен, защото беше изгонен за правда. Той даде пример на всички нас как да отстояваме убежденията си, когато сме сами срещу неправдата“, каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата “Човек на годината” 2017 на Паоло Кортези.

Свещеникът призна, че е изненадан от наградата и че основната му цел е да си върши работата, а не призовете. Той посочи, че се надява случилото се в Белене да помогне за израстването на човешки отношения и да не се страхуваме от различните.

Номинираните за наградата тази година бяха 36, сред които доц. Кристиян Таков, както и организациите „Дивите животни“ и „Четири лапи“.

Кристиан Таков получи специалния приз „Цялостен принос“

Дори и в последните месеци от живота си, въпреки тежкото си заболяване, той продължи да използва позицията си, за да говори за проблемите в съдебната система, в законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите, посочват в съобщение от БХК. До края на дните си той бе неуморен борец за реформа на българското правосъдие. Като преподавател той вдъхнови хиляди студенти да се борят за справедливост.