Това се случи, след като носителят на "Златната топка" атакува вицепремиера на страната Сорае Саенс де Сантамария и нейното семейство във франкизъм заради сблъсъците на референдума за независимост на Каталуния. Сантамария се закани да го съди, той се извини, че е обидил и детето й, но въпреки това на 10 октомври Министерството на външните работи стартира процедура по неговото освобождаване от поста почетен консул на България в Испания заради „влошената комуникация с властите".

"Марка" публикува традиционния си редакционен анализ, който обобщава най-важните събития през изминалата седмица, предаде bTV. В него се казва:

"Почетният консул трябва да има ДНК, според което да пие чай с ръкавици. От такъв дипломат трябва да се чуват благи думи, а не кавги. Цяло чудо е, че Стоичков въобще беше консул на България в Испания заради своя заядлив речник и думи, които винаги са били извън приетите в протокола. Той сякаш изпълняваше ролята си с туника, ботуши и разрошена коса. През миналата седмица беше спрян в името на дипломацията, костюмите и лачените обувки. Стоичков няма как да пасне в профила на почетния консул".

След като вече не заема почетния пост Христо Стоичков губи възможността да си купува кола без ДДС в Испания. Статутът му даваше право да използва служебен автомобил на преференциална цена. Освен това превозното средство е снабдено с дипломатически номер, който дава предимство при движението на пътя, както и при паркиране.

Преди дни външният министър Екатерина Захариева, коментира, че освен скандала, Христо Стоичков не е подходящ за поста и заради това, че не живее в Испания. Тя обаче беше категорична: Той прекали.