Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция, очертаваща приоритетите на правителството в областта на околната среда.

"Въпросът с чистотата на атмосферния въздух е все по-ясно свързан със здравето на хората, с респираторните заболявания, алергиите. Това е проблем, който все още не се адресира от кметовете, които носят основна отговорност за чистотата на въздуха в населените места", заяви министърът, цитиран от БТА. 

Страната ни беше заплашена от дело заради прекомерното замърсяване на атмосферния въздух от големи горивни инсталации. Европейската комисия обаче закри през юли наказателната процедура срещу България. По данни на Европейската агенция за опазване на околната среда българите дишат най-мръсния въздух в Европа.

Ще дишаме ли по-чист въздух? >>


По Оперативна програма "Околна среда" са отпуснати 3 млн. лв. за актуализиране на програмите на общините за чистота на въздуха. Един от основните проблеми за чистотата на въздуха са въглищата и брикетите, които се използват за битово отопление.

За целта междуведомствена група трябва да предложи законодателни промени за ограничаване на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите. Разработва се и национална програма за качеството на атмосферния въздух, както и програма за намаляване на някои специфични емисии.

Предвижда се създаване на информационна система, която да докладва данните за качеството на атмосферния въздух в реално време, каза Димов. Към министъра ще бъде създаден и Научен съвет, който да е ефективна платформа за взаимодействие за справяне с екологичните предизвикателства.

Продължава работа по изграждане на регионалните системи за отпадъци. Работи се по насърчаване на рециклирането за сметка на депониране на отпадъци. Трябва да бъде прекратена експлоатацията на 113 стари общински депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията.

МОСВ подпомага местните власти в този процес. Ще бъдат създадени 6 центъра за повишаване на готовността на населението за адекватна реакция при наводнения и последващи кризи. Важен въпрос за правителството е политиката за облекчаване на режимите, които пречат на развитието на икономиката, каза Димов. Търсят се решения за намаляване на необходимата документация и на сроковете, включително и чрез използване на вътрешноведомствените връзки.

Ще въведем единна методика за оценка на опасността от големи аварии с опасни вещества, каза министърът. Ще бъдат променени 14 закона и 16 наредби, за да се облекчат административните тежести.

Друг важен приоритет е сектор "Води" - ще работим за подобряване на пречистването на отпадъчните води и управление на ресурса за питейната вода, каза Димов. Предвиждат се 2.3 млрд. лв. инвестиции във ВиК сектора.

В МОСВ тече одобряване на окончателен национален подход за управление на защитените зоните от мрежата "Натура", каза Димов. По думите му трябва да се търси баланс между различните интереси. България ще продължи да изпълнява ангажиментите си за борба с климатичните промени, каза още министърът.