Юрой Крупнов е председател на Института за миграция, демография  и  регионално развитие. Той е изпратил до Владимир Путин доктрина за "размосковстване" (в оригинал "Доктрины размосквичивания"), съдържаща и това предложение, предаде "Русия днес" (Russia today).

В документа експертът критикува "хиперконцентрацията на население" е Московска област, в която живее една пета част от цялото руско население.
В останалите петнадесетина мегаполиса пък са концентрирани над 50  на сто от жителите на страната.

Крупнов се опасява, че вътрешната емиграция може да постави под въпрос геополитическите предимства на Русия и дори да доведе до загуба на суверенитет над обширни нейни територии, които страдат от тежко обезлюдяване.

По думи на експерта, това ще повлече още куп проблеми, в крайна сметка до ново намаляване на населението, заради нежеланието на семействата да раждат повече деца.

"Не е нормално, в страна с територия, покриваща една седма от сушата, да живеем по-натясно, по-скучно и по-многоетажно от значително по-малки по територия страни като Великобритания или Франция", добавя той.

За да бъде решен проблемът, Крупнов предлага да се развива ускорено Далечния Изток и  Сибир, както и  да се създаде ландшафтно-едноетажна урбанизация на големи площи там, създавайки нужната инфраструктура.

Според автора на концепцията, руснаците трябва да бъдат извадени от теснотата, водеща до принудително ниска раждаемост и отново да овладеят огромните пространства. Той предлага на многодетните семейства да се раздават достатъчно големи парцели земя, до които предварително да има изградена необходимата инфраструктура. 

Освен това трябвало да бъдат построени и хиляди малки градове, както и пътна мрежа до тях и помежду им.