Актът за раждане е единствен и уникален по рода си за България. Първоначално е съставен в българското посолство в Лондон, а след това е изпратен в Пазарджик, където е издадено и оригиналното удостоверение за раждане.

В акта за раждане на Николай, който изплака за първи път на борда на самолет на 26 юли, не фигурират населено място, община и област, както за всички останали деца, родени у нас или в чужбина.

"За място на раждане на детето е вписано „Международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север, 21 градуса на запад, самолет на „Луфтханза". Населено място е написано в абревиатура МВП, което означава Международно въздушно пространство", каза Татяна Папазова от дирекция „Гражданска регистрация на населението" в Пазарджик пред БНТ.

При съставянето на акта за раждане са възникнали проблеми заради компютърната програма, с която се работи в дирекцията.

"Нашият програмен продукт, като позиции, максимумът, който можем да достигнем при набирането, е 30. А в акта, който ни беше предоставен от посолството, позициите са над 76, като в тези позиции аз не включвам интервалите между думите и цифрите", обясни Папазова.

Заради това актът за раждане е съставен с известни съкращения.

Николай е второ дете на 38-годишната Десислава, чийто постоянен адрес е Пазарджик. Той се роди на борда на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт на 12 000 метра надморска височина на 26 юли над водите на Северния Атлантически океан. На 11 август бебето се прибра у дома. Родителите му към момента остават да живеят в Пазарджик, но семейството избягва контакт с медиите.