Изпълнителната комисия на ГЕРБ е възложила на кмета на Варна Иван Портних и на групата общински съветници на ГЕРБ на сесията на 2 май да обсъдят и приемат решение за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на акции от Международен панаир - Пловдив в дялова стойност 29 на сто. Това съобщи пресцентърът на партията.

Мотивите са продължаване на действията по консолидация на държавната собственост в Пловдивския панаир и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ, се посочва в съобщението.

Ден по-рано ГЕРБ нареди и на кмета на Пловдив Иван Тотев да се откаже от сделката с Георги Гергов за Пловдивския панаир. И днес общинските съветници приеха да върнат акциите в размер на близо 21% на държавата.

Акции от Панаира бяха дадени на Пловдив и Варна през 2016 г. от тогавашното правителство на Бойко Борисов. През януари тази година Община Варна стана съдружник на "Международен панаир Пловдив" АД.

Сегашната рокада с акциите идва след скандала с пловдивския бизнесмен и червен активист Георги Гергов. Той избухна, след като бизнесменът Сашо Дончев, обяви, че в офиса на Гергов в ЦУМ е имал среща с главния прокурор Сотир Цацаров, където получил предупреждение, че "ставал неприемлив".

След като това стана публично достояние по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, Гергов беше отстранен от Националния съвет на партията. Той обаче получи подкрепа за поста си на партиен лидер в Пловдив.

Т. нар. "ЦУМ-гейт" намери място и на днешния парламентарен контрол, където Цветан Цветанов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите:

"Г-жо Нинова, когато говорим за засегнати права, само да припомня, че като заместник-министър на икономиката, точно Вие дадохте Пловдивския панаир. Вие не ощетихте ли българските граждани по начина, по който подарихте един панаир на един съпартиец?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За приватизацията на Панаира