На фона на ентусиазма от затоплянето на отношенията между САЩ и Куба прави впечатление очебийното отсъствие на една видна фигура – Фидел Кастро, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бившият кубински президент до момента не е направил никакво публично изявление по повод обявеното възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни след повече от 50 години неприязън.

Откакто през 2006 г. се оттегли от ръководния пост в Куба заради заболяване, бащата на Кубинската революция - редовно изказва във вестникарски рубрики позицията си по световните събития.

Някои кубинци изразяват убеденост, че брат му – президентът Раул Кастро, не би се съгласил връзките със САЩ да бъдат възобновени, ако преди това не е получил "благословията" на Фидел.

Куба се изправя пред нови предизвикателства

В продължение на десетилетия американската враждебност бе първият отговор на Куба на критиките срещу нея, посочва Ройтерс.

Лошо състояние на икономиката?
То очевидно е резултат от американското търговско ембарго, довело до фактическа блокада на островната държава от изнудваща я суперсила.

Арести на дисиденти?
Законен акт на самоотбрана срещу наемници на най-богатата държава в света, която подкрепи неуспешното нахлуване в Залива на прасетата и крои заговори за убийството на революционния лидер Фидел Кастро.

Сега обаче комунистическото правителство на Куба вече няма да може да се оправдава с проклятието на Студената война, коментира агенцията.

Изваждането на Куба от черния списък изолира Северна Корея

Нормализирането на дипломатическите отношения с Куба след повече от половинвековна враждебност оставя само Северна Корея в черния списък на САЩ от Студената война и само Иран, Судан и Сирия като страни, смятани от американското правителство за държави парии, спонсориращи тероризма, коментира в. "Ню Йорк таймс".