Посолството на Руската федерация в Лондон е изпратило нота в отговор на искането на британското министерство на външните работи, в която заявява, че Русия не е свързана със случилото се в Солсбъри, където на 4 март бе отровен бившият полковник от Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ТАСС.

Двамата са били отровени с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз.

ТАСС цитира съобщение на руската дипломатическа мисия в Туитър. В него се казва, че в изпратената днес нота посолството е потвърдило, че Русия не е свързана с инцидента в Солсбъри, и е изложило споменатите вече изисквания за провеждане на съвместно разследване.

Руското посолство в Лондон заяви в Туитър, че Москва няма да отговори на британския ултиматум, ако не получи проби от нервнопаралитичното вещество, използвано при нападението срещу Скрипал, съобщи Асошиейтед прес, също цитирайки Туитър.

Британският премиер Тереза Мей даде на Москва срок до полунощ да обясни как химическо вещество, руско производство, се е озовало и е било използвано в английски град. В противен случай Лондон заплаши да предприеме ответни мерки.

Никой не може да поставя 24-часови ултиматуми на Руската федерация, заяви в ефира на държавната телевизия "Русия 1"  говорителят на МВнР Мария Захарова. Никой не може да заплашва Русия, категорична е Захарова, цитирана от ТАСС.

По мнението й Тереза Мей не притежава никакви факти за отравянето на Скрипал, а ситуацията около случая показва как действа "класическата британска пропагандна машина" Всички оръдия на практика са включени сега, изтъкна Захарова.

Нито една британска медия няма да продължи да работи в Русия, ако Лондон реши да спре излъчването на руската държавна телевизия Ар Ти, заяви още говорителката на руското външно министерство.

Британският медиен регулатор (Офком) по-рано съобщи, че може да преразгледа разрешителното на Ар Ти (бивша "Раша тудей"), смятана за пропаганден орган на Кремъл, ако британското правителство прецени, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви междувременно, че приема изключително сериозно обвиненията на Лондон срещу Москва във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Меркел решително осъжда тази атака и приема крайно сериозно мнението на британското правителство по въпроса за отговорността на Русия, се казва в комюнике на канцеларията й.
Русия трябва бързо да отговори на законните въпроси, поставени от британското правителство, заяви канцлерът.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди отравянето и припомни ангажимента на страната си да се бори срещу безнаказаността при използването на химически оръжия.

Уволненият днес първи дипломат на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че предстои още много работа, за да се отговори на "обезпокоителните" действия на Русия.

В прощалната си реч Тилърсън каза, че руското правителство трябва много внимателно да прецени как действията му да служат най-добре на интересите на руския народ и света в по-широк план. Движението по сегашната им траектория вероятно ще доведе до по-голяма изолация, което не е в интерес на никого, отбеляза той.