Делото срещу един от текстовете в закона беше образувано по искане на 66 депутати от БСП, които твърдяха, че разпоредбата е гласувана три пъти - в разрез с Конституцията, която предвижда, че законите се приемат на две четения. Според конституционните съдии обаче това не е така.

Ставаше дума за чл. 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. „Субсидии и други текущи трансфери“, който се отнася до бюджета на Министерския съвет.

Проектът, внесен от финансовия министър Владислав Горанов, предвиждаше по това перо да бъдат предвидени 5 млн. лв., а депутатът от БСП Васил Антов предложи сумата е да е 6,13 млн. лв. Идеята му беше тези 1,13 млн. лв. отгоре да бъдат дадени за xpaм-пaмeтниĸa „Cв. Aлeĸcaндъp Heвcĸи“ и зa мaнacтиpa „Cв.Гeopги Зoгpaф“ нa Aтoн, припомня "Лекс“.

Второто четене на въпросния текст в парламента започна на 29 ноември 2017 г. Тогава мнозинството (90 „за“, 28 „против“, 61 „въздържал се“) прие предложението на Антонов. Последва прегласуване, при което то беше одобрено дори с още по-голямо мнозинство – 101 „за“, 32 против“ и 68 „въздържал се“.

Тогава, каквато е практиката на гласуване, беше подложен целият чл. 6 от закона за бюджета за 2018 г., с инкорпорираното в него предложение на Антонов за 1,13 млн. лв., които да отидат за „Невски“ и Зографския манастир, но то не събра мнозинство. Последва искане за прегласуване, но по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) то беше отложено за следващия ден.

На 30 ноември целият чл. 6, с отразеното в него предложение на Антонов, отново не събра достатъчно гласове. А при последвалото гласуване беше одобрен бюджетът на МС, така както е предложен от финансовия министър.

Според БСП това значи, че на практика конкретната разпоредба от закона за бюджета за 2018 г., касаеща сумата за субсидии и текущи трансфери на МС, е гласувана три пъти.

КС не приема това виждане, но какви са аргументите му ще стане ясно по-късно, когато бъде публикувано решението.