Австрийският министър по европейските въпроси, изкуството, културата и медиите Гернот Блюмел, който е на еднодневно работно посещение в София, е поздравил външният министър Екатерина Захариева за професионализма, с който българските дипломати се справят с Председателството на Съвета на ЕС, съобщиха от МВнР.

През втората половина на годината австрийският министър ще наследи българския първи дипломат като председател на съветите "Общи въпроси" и "Общи въпроси" по чл. 50 от Договора за Европейския съюз.
Австрия поема председателството на ЕС от 1 юли.

"Това е нашата втора официална среща с Гернот, но четвърта, откакто е министър. Като част от Триото (Естония, България, Австрия - б.р.) сме в постоянен контакт, както и нашите екипи, за да гарантираме приемственост в постигане на приоритетите на председателствата ни", е казала министър Захариева пред журналисти след срещата със своя гост.

"Двете ни страни имат обща позиция за Западните Балкани и тя е, че трябва да им осигурим европейска перспектива. Имаме сходни виждания, че приоритет на Съюза трябва да е защитата на външните граници на ЕС", е добавила тя.

По повод дебатите около многогодишната финансова рамка, Захариева е припомнила позицията си, че първо да бъдат определени политиките, които ще бъдат финансирани, а чак след това бюджетът, защото парите са инструмент за изпълнение на приоритетите.

Министър Блюмел е заявил, че Австрия ще продължи линията на България по отношение на Западните Балкани, след като поеме от нас ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Междувременно канцлерът Себастиан Курц заяви във Виена, че Австрия ще постави имиграцията и охраната на границите в центъра на европейското си председателство.

Като настоящ и следващ председател на Съвета на ЕС по Брекзит Захариева и Блюмел са се съгласили, че преговорният екип на Мишел Барние върши отлична работа, като успява да представлява единната воля на 27-те страни-членки. "Австрия ще се стреми да запази единството, както прави вашето председателство", е казал Блюмел.