"А съществуващият потенциал е огромен. Българските компании и специалисти са добре познати сред арабските ни партньори, а спомените за тях в тези страни са изцяло положителни. Възможностите за успешно засилване на сътрудничеството с арабските страни в търговията, инженеринговата и инвестиционната дейност, енергетиката и туризма са огромни".

Това бе един от водещите акценти в заявеното от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на днешния работен обяд с посланиците на арабските държави в България, съобщава пресцентърът на МВнР.

Българският външен министър е припомнила, че успоредно с развитието на отношенията с държавите от Западните Балкани, което България изведе като свой национален приоритет и като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, тя си е поставила за цел да работи активно и за възобновяването на традиционно добрите отношения с арабския свят.

"Смятам, че резултатите от работата по изпълнението на тази задача вече са видими", е заявила министър Захариева.

"През последните месеци осъществихме няколко знакови посещения, някои от които - исторически, други - отлагани с десетилетия. Посещението на премиера Борисов в Кралство Саудитска Арабия е без прецедент, активно подготвяме посещения на най-високо ниво и в Кувейт, а в четвъртък на посещение в България пристига емирът на Катар.

В края на март президентът Румен Радев ще е на посещение в Израел и Палестина.

Независимо от напрегнатата програма покрай Председателството на Съвета на ЕС, съумяхме да осъществим обмен на посещения с моите колеги от Судан, Саудитска Арабия и Кувейт, вече имаме съгласувани дати за визити на алжирския ми колега през март в София и на моя в Оман през 12 април, надявам се в съвсем близко бъдеще да договорим дати за визити и с Египет и Мароко", е казала още тя.

"Визията ни не се ограничава единствено до осъществяването на отделни посещения - тя е дългосрочна и стратегическа. Неслучайно работим и по разкриването на нови дипломатически мисии. Вече отворихме нашето посолство в Обединените арабски емирства, предстои това да се случи в най-близко бъдеще и в Саудитска Арабия. Както и други европейски държави обмисляме и възстановяването на мисията ни в Либия", е допълнила българският външен министър.

Захариева е подчертала, че тези примери са доказателство, че развитието на връзките ни с държавите от арабския свят неизменно запазва своето място като важно направление в българската външна политика.

Пред посланиците на държавите от Близкия Изток и Северна Африка първият ни дипломат е отбелязала, че връзките между България и техните държави се основават не само на политическия диалог и създадената солидна договорно-правна база и институционална рамка на взаимните връзки, но и на личните и професионални взаимоотношения между хората. Тя е изтъкнала, че за хилядите български специалисти, които десетилетия наред са се трудили в арабския свят, той вече се е превърнал във втори дом, а хилядите арабски студенти, завършили своето образование у нас, сега заемат достойни позиции в своите държави.
В този контекст Захариева и посланиците на страните от арабския свят са се обединили и около разбирането, че е нужно да бъде направена актуализация на споразуменията както в областта на икономиката, така и в областта на туризма, образованието и културата.

Външният ни министър отбелязала, че членството на България в ЕС предоставя допълнителни възможности за постигане на качествен ръст на взаимните ни връзки със страните от арабския свят, а политиката на Южно съседство на ЕС е във фокуса на България като председател на Съвета на ЕС.

Издигането на нивото на стратегическия диалог между ЕС и Лигата на арабските държави, набелязването и изпълнението на общи политики в рамките на Съюза за Средиземноморието, активизирането на диалога между ЕС и Съвета за сътрудничество в Залива са сред най-важните инициативи в този контекст и са теми, които се обсъждат на почти всеки Съвет "Външни работи" на Съюза, е изтъкнала още първият ни дипломат.

Българският външен министър и посланиците на арабските държави в София са обсъдили и актуалните регионални конфликти - войната в Сирия, конфликта в Йемен и кризата в Либия. Специално внимание е отделено на перспективите пред т.нар. Близкоизточен мирен процес, който е определен като една от ключовите теми за държавите от региона. Предвид предизвикателствата, пред които са изправени държавите от Близкия Изток и Северна Африка, и сериозния глобален ефект, който предизвикват регионалните конфликти, Захариева е подчертала, че трайното възстановяване на сигурността и стабилността в региона трябва да бъде сред водещите приоритети на днешната политиката. Тя е акцентирала върху тезата, че намирането на устойчиво решение на конфликтите, както и подобряването на социалната и икономическата среда в засегнатите от конфликти държави е от изключителна важност. Захариева е добавила и че въпреки сериозните успехи, постигнати в борбата с "Ислямска държава", политиците не бива да бъдат наивни, тъй като клетките на ИДИЛ се местят в съседни държави, държави от Централна Азия и страните от Европа.

На работния обяд, организиран от доайена на дипломатическия корпус и арабските посланици - посланика на Палестина Ахмед Ал-Мадбух, са присъствали и посланиците на Судан Илхам Ахмед, на Алжир Латифа Беназза, на Кувейт Якуб Алатиики, на Катар Рашид Ал-Хатър, на Мароко Закия Ел Мидауи, на Египет Моайад Елдали, на Обединените арабски емирства Абделуахаб Ал Нажар, на Йемен Абдулразак Ал-Амрани, на Либия Софиян Елтрике и временно управляващите на Кралство Саудитска Арабия Абдулилах Ал Джибриин и на Ирак Муайед Али, се посочва в съобщението.