Фирмата е оператор на украинската газопреносна система и след като стана известно решението на "Газпром" за разтрогване договорите за транзит на природен газ през Украйна.

За да избегне недостиг на синьо гориво, украинската компания "Нафтегаз" сключи спешен договор за доставка с полската газова компания PGNiG. Доставките от Полша към Украйна ще възлязат на 60 млрд. м3 до края на март, с опция да продължат и след това.

Природният газ ще тече през интерконекторната връзка "Германовице", която съединява газопреносните системи на Полша и Украйна. Варианти за доставка на синьо гориво от Европа имат Румъния, Словакия и Полша.

Единствено България от страните в ЕС няма никаква връзка с газопреносните системи на съседните държави, като изключим тръбата през Румъния, която обаче се захранва с руски природен газ през газопреносната система на Украйна.

От десетина години правителствата у нас пренебрегват изискването на Брюксел да изградят интерконектори с Гърция, Сърбия и Турция. Единственият ни резерв е в подземното хранилище в Чирен, но то стига за 3-4 дни в зимни условия, когато консумацията на природен газ е по-голяма.