Опитът да се конфронтират руски части с американски е толкова глупав, че е трудно да бъде коментиран. Това пише Виктор Шевчук, цитиран от "Руски свят".

Обстановката в Сирия се изостря и то в три региона на страната-Северен, Централен и Южен. Днес се вижда, че съдбите и на Башар Асад, и на руските интереси са предрешени до голяма степен.

Пет държави са заявили интересите си в района и имат свои военни сили или участват в тях. Но техните цели са много различни. САЩ държат да контролират най-големия район за добив на петрол и природен газ в Сирия и да ликвидират напълно частите на "Ислямска държава" в него.

Турция има за цел да изтласка кюрдите от пограничните райони. Израел иска да унищожи армията на ХАМАС и да създаде пояс на сигурност на Голанските възвишения. Иран иска да контролира Сирия, която смята за "сърцето на Близкия Изток" и в името на това дава много човешки жертви и поставя под угроза вътрешната си стабилност.

Русия държи да запази Башар Асад начело на режима в Дамаск и да остане в региона с, макар и неголеми, военни сили. Проблемът е,че всяко движение на руски или ирански части и авиация може и вече среща противодействие и тези страни търпят загуби. А вече отвоюваните територии руските части и съюзниците на Асад удържат трудно.

Ако се стигне до открит сблъсък между две или повече от държавите в Сирия, той лесно може да прерасне в глобален конфликт. Две събития от няколко дни показват ясно ,че при такова развитие, руските интереси ще бъдат изцяло игнорирани.

Първото е-унищожаването на нападаща петролното поле в Дейр-ез-Зор колона, военни от руски наемници и правителствени войски. Предупреждението на американците е достатъчно ясно и едва ли негово повторение ще е полезно на Москва.

Второто-израелски самолети са унищожили при атака на позиции на правителствените части и ХАМАС и руски военен склад. Това също е предупреждение от страна на Тел Авив.

Приключването на войната в Сирия е още много далеч. Но прогнозата е, че Русия няма сериозни шансове нито да запази Асад, нито да си осигури трайно присъствие в района. Кога ще стане това, зависи от следващите месеци. Но едно е ясно-конфликт на Москва с която и да е от останалите военни сили в Сирия ще бъде фатално.