Това предупреди руското министерство на външните работи, цитирано от световните агенции. То допуска, че към "тази антируска кампания може да бъдат привлечени не само ангажирани средства за масова информация (в. "Вашингтон пост" и сайтът "БъзФийд", например)", но и компютърни компании, които отдавна имат тесни връзки с ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ (ТретКънект (ThreatConnect), Тренд Микро (Trend Micro), ЕСЕТ (ESET) и други), посочва ТАСС.

"Известно ни е, че западни масмедии планират да добавят псевдоразследване по темата за "руската следа" в хакерски атаки срещу информационни ресурси, свързани с провеждането на Зимните олимпийски игри в Южна Корея. Както и преди, никакви доказателства няма да бъдат представени на света", се казва в изявлението.

Руското външно министерство само не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията посочва, че изявлението е било публикувано на фона на недоволството в Русия, след като нейните спортисти бяха принудени участват на олимпиадата под неутрален флаг заради големия допинг скандал, в който бе замесена страната.

Миналия месец специалисти по киберсигурността казаха, че са открили ранни индикации, че базирани в Русия хакери може да планират кибератаки срещу антидопингови и олимпийски организации в отмъщение за изключването на страната от участие в Игрите в Пьончан.

Военен парад в Пхенян при откриването на Олимпиадата

В столицата на Северна Корея започна военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха ТАСС и Франс прес, цитирайки японската агенция Киодо и източник от южнокорейското правителство.

По-подробна информация засега няма. Севернокорейската телевизия не излъчва събитието на живо. За отразяване на парада тази година не са поканени чужди журналисти.

Парадът е организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан.

Миналия месец Северна Корея обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари вместо на 25 април, когато по принцип се отбелязва .