Министерството на финансите на САЩ предприе тази стъпка заради руската намеса в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани и от БТА.

Някои от новите финансови наказателни мерки са свързани с четири турбини за производство на електроенергия, произведени от германската компания "Сименс", и според Запада незаконно изпратени от руските власти в анексирания от тях Крим, предаде Франс прес.

Сред добавените към списъка е заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, директорът на инженериговата компания "Технопромескспорт" Сергей Топор-Гилка, както и няколко дъщерни компании на петролната компания "Сургутнефтгаз".

Черезов вече е обект на санкции на ЕС за участието му в прехвърлянето миналата година на турбините в Крим.

Единайсет от санкционираните физически лица са украинци - проруски сепаратисти, които заемат високи длъжности в отцепилите на Донецка и Луганска народни републики.

В "черния списък" на САЩ са включени и няколко компании, които работят по инфраструктурни проекти на Кримския полуостров.

Обявяването на новите санкции съвпада със състоялата се среща в Давос между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и президента на Украйна Петро Порошенко.