По червения килим минаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни, още много европейски гости, българските политици и т.н.

Жан-Клод Юнкер посочи, че мястото ни е в Европа и Шенген. Похвали и шопската салата.

Антонио Таяни ни подкрепи и хареса мотото на Европредседателството ни.

Доналд Туск пък предизвика у българите патриотична гордост, респект и възторг, повиши националния им дух и обра овациите при официалното откриване на Българското европредседателство. От трибуната в Народния театър той произнесе цялата си реч на български език и рецитира стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти!". Дори показа увереност, че ще бъдем резултатни като Христо Стоичков преди 25 години. Обърна се и към по-младите с думите:

"По-младите навярно свързват в театъра, в който се намираме, по-скоро с известния Захари Бахаров и играта му в "Игра на тронове". Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на Тронове", отбеляза Туск.

Някъде недалеч от официалните речи и наздравици обаче имаше девет протеста. Негодуваха полицаите за заплати и условия на работа. Протест защити Истанбулската конвенция, протест се обяви срещу застрояването на "Пирин", имаше и контрапротест за втори лифт на Банско и други. България извън официалностите се люлееше.

В парламента също вреше и кипеше при откриването на политическия сезон.

София бе блокирана както по времето на Орешарски не само заради протестите, а и заради официалните гости, защото така се прави.

И някъде там, между червения килим, скандиранията и несъгласията и блокадата, се появи една трета България. Неангажирана и все пак вътре в нещата. По-истинската част от хората в държавата, които всъщност са реалността. Другото лице на България се вижда ясно и от култовата снимка на фотографа на Дир.бг Павлин Даскалов. В нея е всичко - от хвалбите на еврогостите ни, през негодуванието ни, заедно с блокираната столица и твърденията ,че сме най-бедни и корумпирани в Европа. Но въпреки това се чувстваме европейци.

Мъжът, седнал на стълбите на бившата Телефонната палата, бос и с чехли, но и с противогаз, а на главата си с детска каска с надпис "Полиция". Въпреки бедността си, не се отказал от пороците си и здраво захапал цигарата.  Голият и бос българин, дишащ замърсения въздух на София или някъде другаде в страната, иронизиращ вероятно полицията ни, която е на всяка крачка в момента, но я няма в малките селища, където кражбите, изнасилванията или убийствата, са ежедневие, застава начело на Председателството.

Не се подвеждайте по контраста между официална Европа и България и реална България. Това си е истината и тя не може да се скрие.

Нашенецът ще каже, че човекът е луд и ще го подмине. Но някой европейски гост, настанен в отсрещния хотел, може и да го види. Не е ясно какво ще си помисли. вероятно е наясно, че двете лица на монетата са налице, а тълкуванията са наистина много.

За нас остава само да си честитим председателството.