Това е разбираемо, тъй като темата за бъдещето на Европа е и в центъра на разговорите между двете най-големи политически сили в Германия.

Конгресът ще обсъди резолюция, която да даде отворен мандат на ръководството на партията за разговори по конкретни политики при евентуално участие в бъдещо правителство.

В силна реч лидерът на немските социалдемократи Мартин Шулц очерта червените линии за левицата: бъдещето на Европа, труда и околната среда.

„Ние не трябва да управляваме на всяка цена, но и не трябва да останем в опозиция на всяка цена. Важно е да видим какво можем да постигнем. Нашата държава трябва да стане по-силна, а затова е необходима Германската социалдемократическа партия.“, продължи той.

„Глобализацията се нуждае от правила, които да отидат отвъд националното. За постигането на тази цел ПЕС и Прогресивният алианс ще имат ключова роля.“, посочи Мартин Шулц.

„Предадох на нашите приятели – немските социалдемократи – загрижеността на левите лидери и премиери, че без тяхното участие в бъдещото правителство на Германия, промяната в Европа не би могла да се случи. Само тяхното присъствие би постигнало реални действия по социалния стълб и по предстоящата политическа битка за новия бюджет на Европа.“, заяви Станишев, който е специален гост на конгреса.

По време на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия, провеждащ се в Берлин, лидерът й Мартин Шулц отправи предизвикателство към ЕС. Той поиска до 2025 година да се приеме обща федерална конституция и сегашният формат на съюза да се промени по примера на САЩ в Съединени европейски щати.