Това съобщава британското левичарско издание, поддържащо по-скоро про-европейска позиция The Guardian. 

Авторът разглежда какви са евентуалните варианти и възможности за сделка. Мишел Барние е съобщил на страните-членки на Съюза, че правителството на Великобритания има 48 часа, за да се съгласи на потенциална сделка или ще получи отказ за продължаване на преговорите по „развода“ към бъдещите търговски отношения и транзитния период.

Барние е информирал европейските лидери, че Лондон е дал сигнали, че евентуално може да реши проблемите си и да намери разрешение, задоволяващо едновременно северноирландската „Демократична юнионистка партия“(ДЮП) и Република Ирландия.

Поредната среща на дипломати от 27-те страни-членки на ЕС е предвидена за петък вечерта, при условие, че Великобритания постигне споразумение с ДЮП за избягване на „твърдата граница“ на остров Ирландия.

Дори, според изданието, са се появили някои индикации, че е постигнат прогрес по въпроса. По време на пресконференция, министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви, че Тереза Мей му е съобщила, че ще излезе с ново предложение късно в сряда или в четвъртък.

Ако Обединеното кралство не успее да излезе с единна позиция пред Европейската комисия в петък, страните-членки няма да имат време да обсъдят предложенията в парламентите си преди ключовата среща на Европейския съвет следващата седмица.

При този сценарий, който засега изглежда най-вероятен, лидерите за пореден път ще констатират липсата на прогрес по въпросите за правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит, дължимите суми от Лондон към европейския бюджет и ирландския граничен въпрос, за да се премине към разговори за бъдещите търговски отношения и транзитния период.

Ако през декември не се стигне до съгласие, това ще означава, че условията на транзитния период потенциално ще бъдат обсъдени след следващата среща на Европейския съвет през март 2018 година, когато, според изданието, много ключови предприятия в Обединеното кралство вече ще са взели решение за това дали искат да продължат да оперират и инвестират в страната.

Нов заговор срещу Тереза Мей?

Британското издание с най-голям тираж The Sun, известно с крайно евроскептичните си позиции, излезе с материал, относно заформящ се нов заговор за сваляне на министър-председателя Тереза Мей, този път от съюзниците на Министъра по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис, които се опитват  да организират около себе си по-младите членове на управляващата Консервативна партия и да свалят премиера заради провалите й в преговорите за излизане от Европейския съюз.

Един от най-близките съюзници на министъра за Брекзит – бившият главен съветник Андрю Мичъл – организира дискретни вечерни събирания с депутати от новото поколение на Консервативната партия. Трима от новоизбраните народни представители, които са били поканени на едно соаре миналата седмица, са Том Тъгендхат и Джеймс Клевърли – и двамата са сочени за бъдещи партийни лидери – както и високоуважавания Джилиан Кийгън.

Разговаряно е с още няколко други, като им е съобщено, че Дейвис е готов да стане лидер на „Торите“, опирайки се именно на тях.

Съюзник на Дейвис е обяснил на по-млад депутат на Консервативната партия, че: „Около Тереза се носи мирис на смърт“.

Разкритията идват, след като премиерът беше публично линчуван от трима различни депутати на „Торите“, по време на деня за въпроси към министър-председателя.

Обсаденият премиер получи сигнал за предстояща опасност, след като водещи поддръжници на Брекзит заявиха публично, че са загубили доверието си към нея, след като бяха разкрити плановете й за отстъпки към ЕС по въпроса за границата с Ирландия.

Влиятелният консерватор Якуб Рийс-Могг зададе въпроса на Тереза Мей в сряда, дали преди следващото й пътуване до Брюксел ще промени отново позициите си за допустимите компромиси към ЕС.

Друг висшестоящ депутат на „Торите“ – Бърнард Дженкин – обясни на премиера, че има „огромен ентусиазъм“ за подписване на търговски споразумения с Обединеното кралство сред редица държави.

След това той добави, че „нито една от тези възможности няма да може да се реализира, ако страната остане обвързана с европейските регулации, след като напусне ЕС“.