Много сме доволни от работата на премиера Заев досега. Бихме искали да насърчим страната да продължи по този път. Много са важни отношенията със съседите - с България, с която бе подписан договор за приятелство, с Гърция. Очакваме започналият процес на реформи да продължи - в специалните служби, правосъдната система и обществена администрация. , каза Юнкер, цитиран от БТА.

Всички държави от Западните Балкани имат европейска перспектива, в следващите месеци ще оценим как да продължим с всяка от тях, добави председателят на Европейската комисия.

Юнкер каза, че наскоро е бил в "Македония", но смутено се поправи, че е бил "в Скопие", тъй като официално ЕК и нейните представители използват Бившата югославска република Македония /БЮРМ/, когато говорят за Македония.

Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че ако необходимите мерки бъдат предприети от правителството в Скопие в близките месеци, ЕС може да премине към следващата фаза и да даде безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване.

Това зависи от изпълнението на обещанията за реформи. Това е постижимо, ако всички в страната подкрепят изпълнението на тези задачи и осигурят възможно най-широко съгласие. Това е моят съвет, това е национална задача, добави Хан.

Премиерът Заев изрази очакването разширяването на ЕС да включва неговата страна. Правителството постига напредък в работната си програма.

Приятелството, изградено в последните месеци със съседите, показва вярата ни, че само така бихме се доближили до целите си за присъединяване към ЕС, допълни той.