В първата си реч след потвърждаването на плана на Тръмп, израелският премиер се фокусира върху сигурността и икономическите отношения на Израел, но не засегна темата за спорното решение на американския държавен глава, което предизвика остра международна реакция, предаде "Фокус".

В следобедните часове на сряда, 6 декември, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще изнесе дългоочаквана ключова реч, с която – според редица анализатори, ще постави точка на близо 70-годишната политическа линия на Вашингтон за израелско-палестинския конфликт.

Очаква се в рамките й американският президент „да признае реалността“, че Ерусалим отдавна е столица на Израел, и да обяви решение за преместването на дипломатическата мисия на САЩ от Тел Авив в града, който десетилетия наред остава ябълката на раздора между израелци и палестинци.

Нещо повече – подобни стъпки може да бъдат изтълкувани като ясен сигнал за отказа на Вашингтон от двудържавното решение на конфликта в региона.

Международната общност предупреди за опасни последици

В серия от телефонни разговори с арабските лидери, президентът на САЩ Доналд Тръмп очерта намерението си да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, което бе посрещнато с неодобрение в региона и отвъд него.

Тръмп разговаря с палестинския президент Махмуд Аббас, египетския държавен глава Абдел Фатах Сиси, краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и краля на Йордания Абдула II.

Всички те разкритикуваха плана, като предупредиха, че той ще подкопае стабилността в региона и ще заличи надеждите за постигане на мир в обозримото бъдеще.

Освен това Тръмп разговаря и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който отдавна лобира за преместването на американското посолство в Ерусалим.

В сутрешните часове на сряда, 6 декември, Лондон алармира за опасностите, които може да бъдат отприщени, в случай че САЩ действително предприеме стъпки за преместване на мисията си в Ерусалим.

„Приемаме със загриженост докладите, които чухме, защото смятаме, че Ерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците, договорено уреждане", заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън при пристигането си за срещата на НАТО в Брюксел.

Една от ключовите сили на международната политическа сцена – Китай, отправи предупреждения, че плановете на американския държавен глава Донадл Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел ще подхрани напрежението в региона.

„Загрижени сме от възможната ескалация на напрежението“, заяви говорителят на външното министерство в Пекин в рамките на редовен брифинг.

„Всички заинтересовани страни трябва да имат предвид регионалния мир и спокойствие, да бъдат предпазливи в думи и дела, за да не разрушат основите за разрешаване на проблема с Палестина, и за да бъдат избегнати нови конфронтации в региона", подчерта говорителят на Пекин.

Правителството на Сирия, което отдавна се намира в обтегнати отношения с Израел, осъди „опасните“ планове на американския президент Доналд Тръмп за признаване на Ерусалим като столица на държавата.

„Това е опасна инициатива на американската администрация, която илюстрира презрението й към международното право“, заяви представител на външнополитическото ведомство в Дамаск пред държавната агенция SANA.

От Вашингтон идват неясни и предпазливи сигнали

Междувременно от Вашингтон дадоха индикация, че плановете на президента Доналд Тръмп не означават непременно отказ от двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт.

„Американската политика ще бъде честна относно факта - факт от седем десетилетия, че Ерусалим е столица на Израел и в основата си американската политика ще бъде приведена съответствие с този факт", обясниха официални лица на Вашингтон.

Същевременно те допълниха, че изпълнението на плана за преместване на посолството на САЩ в Ерусалим ще отнеме поне четири години. Подобна стъпка е в съответствие с постановлението на Конгреса от 1995 г., известно като Закон за признаването и посолството в Ерусалим, което предвижда преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

Всички предходни президенти са отложили изпълнението му. По технически причини, включващи финансиране, Тръмп ще трябва да предприеме същата стъпка до момента, в който в Ерусалим ще отворят вратите на ново посолство, обясняват представителите на американската администрация.

Новата политика на САЩ по въпроса за Ерусалим няма да промени „статуквото по отношение на Светите места" в града, поясниха още официалните лица.

Същевременно в САЩ е налице увереност, че „Тръмп е готов да подкрепи двудържавното решение", и в рамките на речта му в сряда „вероятно ще чуете потвърждение на това“.