Липсата на гъвкавост от страна на САЩ беше причината да не се състои двустранна среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, която можеше да се организира във Виетнам, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тръмп и Путин се срещнаха за кратко в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам и приеха обща декларация за Сирия, но не водиха съществени двустранни преговори.

Песков подчерта, че САЩ са предложили само едно възможно време и място за срещата на президентите, след което не са направили други предложения.

Президентът Тръмп заяви, че вярва както на американските разузнавателни агенции, които твърдят, че Москва се е намесвала в президентските избори през 2016 г., така и на искреността на руския си колега Владимир Путин, който заяви, че неговата страна не е правила нищо подобно.

"Вярвам, че той смята, че той и Русия не са се намесвали в изборите", заяви Тръмп в Ханой на пресконференция с виетнамския президент Чан Дай Куанг.

"Аз съм на страната на нашите агенции", добави американският президент. "Тъй като те в момента са водени от отлични хора, вярвам много на нашите разузнавателни агенции", подчерта той.

"Всеки път, когато ме види, Путин казва: "Не съм правил това". И аз вярвам - наистина вярвам - че когато ми казва това, го мисли", обясни Тръмп.

Според него няма смисъл да се обсъжда подробно този въпрос, когато Русия може да помогне на САЩ за Северна Корея, Сирия и по други проблеми.

Вчера Тръмп порица бивши ръководители на американските разузнавателни служби, като заяви, че има много причини за подозрения към техните разкрития.

В отговор американският сенатор Джон Маккейн, който през 2008 г. беше номиниран от Републиканската партия за кандидат за президент, заяви, че доверието на Тръмп в Путин е наивно.

"Приемането на думата на полковник от КГБ вместо тази на американската разузнавателна общност няма нищо общо с "Америка на първо място", заяви сенаторът, напомняйки за предишната кариера на руския президент в разузнаването.

В разговора с руския президент Тръмп задал директно въпроса дали Москва се е намесвала в изборите в САЩ миналата година.

"Тръмп попита дали тази информация би могла да бъде вярна и до каква степен и президентът Путин обясни своята позиция - че Русия не се е намесвала в никакви избори и това не би могло да се случи", заяви Песков.

Освен това руският президент добавил, че не разбира "неоснователните изявления по въпроса, които се правят в САЩ", каза говорителят.