В интервю за черногорското радио „Антена М“ Заев заяви, че главната цел на официално Скопие е членството в ЕС и НАТО и че той е готов на "жестока реакция на Русия", когато дойде време за официално присъединяване към алианса.

Руското посолство в Скопие реагира остро на интервюто на македонския премиер Зоран Заев, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"В Черна гора влизането в алианса произведе голямо напрежение, което замалко не ескалира в насилие, а Русия се позиционира като неприятел", каза Заев в интервюто, дадено на 6 ноември, като не изключи нещо подобно да се случи и в Македония.

"Знам, че е имало и опити за ликвидация, но слава богу, са предотвратени. И сега някои анализатори казват: сега си ти наред. Ако нещо трябва да се случи, да се случва. Готов съм на всичко", каза още Заев.

Посолството на Русия осъди твърденията на Заев и ги определи като "неоснователни и вредни".

"Буди съжаление, че с такива изявления се създава атмосфера на недоверие между двете страни и се нанасят дълготрайни щети на отношенията и сътрудничеството", се казва в съобщението на посолството.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също заяви, че твърденията на Заев за планове за ликвидацията му са неоснователни и той "иска да се представи като жертва", съобщи македонската телевизия Нова.

Според Захарова изявленията на Заев служат за прикриване на "ускореното въвличане на балканската държава в НАТО".

След реакциите на външното министерството и посолството на Русия македонското правителство излъчи съобщение, че в интервюто си Заев "в нито един момент не е свързал твърденията за ликвидация с Русия".

"Изявлението на премиера на Република Македония за черногорското радио се базира на опита от региона и реакциите на Руската федерация при приемането на други страни от региона в НАТО", се казва в съобщението на правителството, което подчертава, че членството в ЕС и НАТО е стратегическа цел на Македония, но същевременно иска да гради приятелски отношения и икономическо сътрудничество с Русия.