В Квебек това стана след идването на власт на сепаратистите през 1976 г.

"Има прилики, бизнес средите рядко са благосклонни към такъв род отделяне. Това отчасти е свързано с решения на компании, но има също политически и икономически шантаж", каза Марио Полез, професор в Националния институт за научни изследвания в Квебек.

Изборната победа на Квебекския блок (КБ) на провинциалните избори на 15 ноември 1976 г. обезпокои дълбоко англоезичната общност в Квебек, малцинство, но с водещи позиции в местната икономика след падането на /някогашната френска колония/ Нова Франция през 1760 г.

"За англоезичните бе огромен шок една малка партия, която дори не съществуваше седем години по-рано, да вземе властта и да обещае независимост за Квебек", обяснява Полез пред АФП.

КБ не само обещава референдум, но и още през 1977 г. подсилва закона, обявяващ френския за единствения официален език в провинцията. Той става също така работния език в почти всички големи предприятия и този, на който учат новите имигранти.

Обхванати от паника, "около 200 000 англоезични" напускат провинцията през следващите 15 години, отнасяйки със себе си голям брой централи на компании, които продължават да контролират. Между януари 1977 г. и ноември 1978 г. от Монреал се изнасят централите на 263 фирми според оценки на Съвета на работодателите в Квебек.

През януари 1978 г., като "истински гръм от ясно небе", емблематичната застрахователна компания "Сън лайф" обявява, че премества своята централа и около 800 служители от Монреал, града, в който е създадена, в Торонто, като се аргументира с езиковите ограничения.

Спускане в ада

Други, като Монреалската банка, оставят централите си в едноименния град, но на практика прехвърлят голяма част от своя бизнес в Торонто. Безапелационното поражение на привържениците на независимостта на референдума в Квебек на 20 май 1980 г. не променя ситуацията по никакъв начин: Торонто вече е детронирал Монреал като икономическа столица на Канада и дори става най-големият град в Канада според преброяването от 1981 г.

За Монреал започва едно дълго спускане в ада в икономически план. Последният пирон в ковчега: през 1997 г. Монреалската фондова борса отстъпва на тази в Торонто търговията с акции. Десет години по-късно двете борси се сливат.

"Ситуацията бе много различна от тази в Каталуния, навремето Квебек имаше полуколониален статут", смята Полез.

"Въпреки че две трети от жителите на Монреал бяха френскоезични, човек можеше да не разбере, че е във франкофонски град, тъй като по-голямата част от надписите бяха на английски, езикът на бизнеса бе английският и цялата икономика до голяма степен бе доминирана от англоезичното малцинство", обяснява той.

Голямата разлика между Каталуния и Квебек е, че тук, даже в най-лошите моменти, една френскоезична компания дори не би помислила да напусне провинцията, дори и повечето от нейните ръководители да са били враждебно настроени към независимостта.

През 1995 г. бе произведен вторият референдум за независимост, който квебекските сепаратисти загубиха на косъм. През периода след изборната победа на КБ през 1976 г. нова френскоезична бизнес класа бе поела водещата роля в провинциалната икономика.

* Превод: Николай Станоев, БТА