Тя коментира започващото днес дело, което заведе срещу лидера на ГЕРБ и когото съди за 20 000 лева обезщетение за клевета.

„По време на предизборната кампания, Бойко Борисов отправи към мен клевети и неистини, и поради тази причина го съдя за клевета. Тогава той каза, че държавата е платила за моите филми и че съм се възползвала от положението си до премиера г-н Сергей Станишев”, заяви Йончева пред bTV, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя обясни, че никога не е кандидатствала за държавна субсидия или бюджет от БНТ. И се обърна към ръководството на националната телевизия за справка дали е плащала, каквито и да е суми, след напускането й от там, тъй като преди това е получавала единствено своята заплата като журналист на щат.

Тя не коментира твърденията на продуцента Александър Методиев, с чиято частна фирма е работила, че заради нея в БНТ е била измислена схема. Телевизията възлагала филм, фирмата плащала всички разходи по производството, след което получавала рекламно време, а нейни рекламодатели им покривали разходите. Така Йончева не получавала директно държавни пари, но по същество пак финансирането идвало от БНТ.

В ефир днес тя изчете и обяснението на адвоката на премиера - Марин Марковски, което според нея е смущаващо:

„В случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от политическа предизборна кампания, като по никакъв начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация, г-н Борисов прави опити да злепостави ищцата, или неговото деяние да е свързано с дискредитиране на последната.”

Йончева коментира, че по нейни разбирания, това обяснение, едва ли не, може да се тълкува, че по време на предизборна кампания може да се лъже. Тя бе категорична, че това трябва да намери съответен отзвук и да има последствия.

Депутатката подчерта, че е предприела тази стъпка заради усещането за безнаказаност у политиците. По думите й, по време на предизборната кампания, Борисов, който е партиен лидер, е наклеветил обикновен български гражданин, в нейно лице, защото по това време тя е кандидат за народен представител.

Йончева коментира и отказа на прокуратурата да образува срещу нея досъдебно производство по сигнала на вицепремиера Валери Симеонов, че е издала държавна тайна с информация за оградата на българо-турската граница.

Тя обясни, че проблемът е в основателни съмнения за корупционни практики.

„Гранична полиция, а не МС, е решила да промени проекта за оградата и изпраща писмо до областните управители, като от двуредова, решава да е едноредова. Областните управители, заедно с частни фирми, променят проекта. Това е в нарушение”, каза депутатката.

В скандала "Кумгейт” според Елена Йончева, освен че има  морален аспект, има съмнение за корупционна схема в община Хасково и според нея прокуратурата трябва да се самосезира.

„Ако тя не го направи, ние ще внесем сигнал, за да се разследват връзките в общината”, категорична бе представителката на социалистическата партия.